Съветът на Греков: Планирай, договорирай, произведи и продай
Догодина малките фермери ще могат директно да продават на дребно млечни и местни продукти
Министерството на земеделието и храните продължава срещите между браншовите организации и големите търговски вериги, съобщи на празника на хранително-вкусовата промишленост в София министър Димитър Греков. „С повече яснота между двете страни земеделските производители ще знаят още отсега какви количества ще са необходими за продажба през следващата година. Това е верният път – да се планира, да се договори, да се произведе и тогава да се реализира в магазините”, подчерта проф. Греков.
Държавата осъществява строг ежедневен контрол по всички звена на веригата производител-преработвател-търговец. По думите му страната ни има отлични условия за производство на екологични храни, но проблем остава малкият процент родни суровини, които се влагат в производството. .
„С проверките по границите и тържищата, които започнахме преди няколко месеца, успяхме рязко да повишим търсенето на качествена родна продукция. Правим това, за да може до потребителите да достигат само качествени продукти, с които сме известни по цял свят”, подчерта министърът. Според него позитивният ефект ще бъде както за българските земеделски производители, така и за повече приходи в бюджета от намаляването на нерегламентирания внос. Министър Греков допълни, че проверките ще продължат и в бъдеще.
Той припомни, че през следващите години малките ферми ще имат възможност да предлагат продукцията си директно на пазара, като спазват изискванията за качество и контрол. Освен това, за тях ще има специална подкрепа от новата Обща селскостопанска политика.
В рамките на церемонията министър Греков връчи почетни грамоти на представители на хранително-вкусовия бранш.