В овощната градина през ноември

Все още има работа за вършене в овощната градина, особено през ноември, така че да помогнете за догодина и на себе си, и на дръвчетата.

Оран

Необходимо е да се изорат междуредията в градините на дълбочина 20-25 см и да се окопаят дръвчетата на разстояние от ствола 8-10 см. Оранта постига две цели. Първо се заорават и се унищожават частично зимуващите неприятели като плодови и листни оси, черешовата муха, възрастните хоботници, мъхнатия бръмбар и други. Вторият положителен ефект е, че се ускорява минерализацията на листната маса и се ограничават инфекциите за следващата година от болести като ступясването по ябълката и крушата, червени листни петна по сливата, бялата ръжда по костилковите, гномониозата по кайсията и други.

Оглед и резитба

овощна градина през есентаВсички клони, които са закържавели или изсъхнали, а също и изсъхнали дървета, се изрязват, изнасят и изгарят. Така се пресича зловредното присъствие на корояди, дървесинояди и причинители на бактериалното изсъхване.

Мумифицираните плодове също се махат и унищожават. Те са източници на различни зарази като кафяво гниене и загиване на завръзите при дюлята. Бадемовият семеяд също се унищожава по този начин.

Отстраняване на гнезда, яйца и други

Зимните гнезда на златозадката, бялата овощна пеперуда, яйчените купчинки на гъботворката и яйчените пръстени на пръстенотворката се изрязват и изгарят.

След „хирургията“ отрезите трябва да се намажат с блажна боя или с овощарски мехлем, като към него се добави медсъдържащ фунгицид.

Остъргване на кората

Старата кора на ствола и дебелите клони трябва да се остърже с тъп нож, така че да не се засяга здравото лико. Това се прави, за да се унищожат зимуващите там плодови червеи, ябълкова стъкленка, кръгломиниращ молец и някои видове акари.

Остърганите части се събират и изгарят.

Варосване

Варосването на стеблата и по-дебелите разклонения се прави с разтвор от гасена вар плюс син камък. Те се смесват в съотношение съответно 2.5 : 0.5 кг, тоест 5 към 1. Варосването се прави, за да се предпазят дърветата от измръзване и от лишеи и мъхове.

Срещу гризачи

За да се предпазят младите дървета от гризачи, стъблото на дърветата се обвива с велпапе, мрежа или друг материал. Биологичният фермер от Бачково – учителят Димитър Стоянов, разказа преди време и за други средства.

Срещу бактериален рак

Ако в градината има нападнати от бактериален рак дървета или в лозята – главини, работата по тях се оставя за най-накрая. В началото те се маркират, а накрая направо се изрязват. Използваните инструменти се обеззаразяват след всеки отрез с калиев перманганат или със спирт 70%, или с натриев хипохлорид в съотношение 1:4. След това дървесината се изгаря.

Бордолезов разтвор срещу различни болести

Срещу различни болести по костилковите видове като къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене и бактериално изсъхване по костилковите, мехурки по сливата, антракноза и дидимела по малините и касиса … след настъпване на листопада, при 60-70% опадали листа се пръска с бордолезов разтвор 2%. Може да се използва също така Шампион 0.3% или Фунгурон 0.15%.

При струпясване по ябълката и крушата се пръска с карбамид 5-7% разтвор. Пръскането се извършва в началото на листопада. Важно е да се третира и опадалата листна маса. По-късно растението ще използва карбамида и като храна.

Срещу огнен пригор

Огненият пригор засяга ябълката, крушата и дюлята. Изключително опасното и заразно заболяване се причинява от бактерия, която зимува в раковините на дърветата. Болестта се забелязва лесно по това време на годината, тъй като при засегнатите растения листната маса не окапва, а леторастите се извиват като кука. Ако не се вземат мерки сега, напролет при раните се образува ексудат, който се разнася лесно – от пчели, птици и вятър, и може да зарази и други дървета.

Определя се къде е болното място по хлътната там кора и се реже на 20 до 50 см под него – в здравата тъкан. Заради мерки за безопасност, отрязаните клони се изгарят на място.

След всеки отрез инструментът се дезинфекцира с 10% белина или със спирт за горене. Раните се замазват с бял латекс, към който се добавя 1% шампион или бордолезов разтвор. Когато се установи 50% листопад, цялата градина се пръска с 2% бордолезов разтвор.

Ягоди, малини

През есента при ягодите се натрупва зараза от бели и червени листни петна. Болните части се изрязват и унищожават. Окапалите листа от ягоди, малини и касис се събират и закопават.

При малините се изрязват и изгарят стеблата и издънките, нападнати от агрилус, молец и дидимела.

(Из бюлетина на Областна дирекция по безопасност на храните, отдел “Растителна защита“ – Пловдив)

Leave a Comment