Задава се празникът на най-вкусния боб на света – смилянския

Той вирее само в горното поречие на Арда в Родопите и е обект на безцеремонни имитации
празник на смилянския боб

Празник на смилянския боб
Снимка на Фермер

На 30 ноември в село Смилян ще се празнува за десети пореден път най-вкусният боб на света – смилянският. Създадената традиция казва, че съборът на боба трябва да е последната събота на ноември, която този път се пада и в последния ден на месеца.

За празника се събират производители на чудния фасул от няколко села по поречието на Арда – Могилица, Арда и други.

Само който опита смилянския боб, разбира че досега са му пробутвали фалшификати, произведени у нас и най-вече в чужбина – Китай, Канада, Киргизтан, Албания и откъде ли не.

Нашенският боб от горното поречие на Арда е една от малкото храни, защитени с патент за словесна марка. Местните хора го отглеждат от времето на турското робство.

смилянски бобСмилянският боб вирее на височина от 820 до 875 метра надморска височина, иска зимата да е мека, а лятото хладно, защото при над 33 градуса цветчетата му окапват. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор.

Има два познати сорта – едър и дребен смилянски боб. Цветът на едрия е бял, но също така може да е пъстър до светловиолетов. Дребният е предимно светлокафяв с тъмни ивици.

Фасулът цъфни през юни в червени и бели цветове и хората знаят, че червеното е знак, че плодът ще е шарен и виолетов, а белите венчелистчета подсказват за белия боб. Шушулките се прибират през октомври и тъй като точно през този месец започват първите слани, хората покриват редовете с найлони, за да запазят реколтата.

От четири години местните производители са под крилото на международната организация Slow food, която обеща да помогне в разработването на специална опаковка и етикет за фасула. Ще са упоменати точно и местата, където се предлага Смилянски фасул.

Тази пролет пък кметът на Смилян Сафидин Чукуртев обяви, че иска да патентова боба, но таксата от 15-20 хиляди лева е непосилна за селата наоколо.

Leave a Comment