Сняг в София, вятър в Добруджа

снягМетеоролозите са категорични – зимата започва от днес. София осъмна бяла, след като още снощи започна да се сипе сняг. В планините също побеля. През нощта температурите паднаха до минус 2, минус 6 градуса, образуваха се и поледици, съобщиха от НИМХ.

За пет области в Североизточна България – Разград, Търговище, Шумен, Силистра и Добрич, е обявен оранжев код за потенциално опасно време. Там освен снеговалеж, има и силен вятър, което създава условия за навявания и поледици. 

Жълтият код в сила за 11 области на страната – Кюстендилска, Пернишка, София-град и София-област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Габровска и Русенска. В тях валежите от дъжд постепенно ще преминават в сняг. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен, в източните райони – и силен.

Живакът ще продължи да пада и в следващите дни. Минималните ще са между минус 2° и 3°, по Черноморието и в югоизточните райони – до 5°-7°. Максималните в повечето места ще са между 1° и 6°.

Над Черноморието ще е облачно и с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 7°-9°, докато температура на морската вода е 13°. Вълнение на морето е 2-4 бала и ще се усилва.

В планините ще е облачно с превалявания от сняг. Повече ще са валежите в Стара планина. Ще духа умерен до силен вятър – в по-ниските части от изток, североизток, по най-високите върхове от югоизток. Максимална температура на 1200 метра ще е 2°, а на 2000 метра – минус 5°.

В Източна България ще остане ветровито, в останалите райони до вечерта вятърът ще отслабне.

В района на Пловдив днес температурите ще са между 2 и 8 градуса, но утре ще паднат до 0 и 4 градуса. Вятърът постепенно ще се усилва. В четвъртък ни чакат отрицателни температури до минус 3 градуса. За сметка на това на 28 ноември се очаква да се покаже слънцето.

В четвъртък и петък в страната ще има променлива облачност, без валежи. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина и Източна България ще бъде умерен, временно силен.

 

Leave a Comment