Ревизират ръководствата на 249 държавни предприятия

За 9-те месеца на тази година те са отчели 249 млн. лв. печалба и над 9 млрд. дългове, съобщи Даниела Бобева
ВМЗ-Сопот

В началото на тази година задълженията на ВМЗ Сопот бяха 100 млн. лв.

Нов закон се подготвя за предприятията, в които държавата притежава дял от над 50%. Те са 249 на брой, формират около 10% от БВП на страната и осигуряват заетост на около 10% от работещите в страната. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева на форум за отговорното управление на държавните предприятия.

Нетната печалба на държавните предприятия за 9-те месеца на тази година е 249 милиона лева. Натрупаните дългове са в размер на над 9 милиарда, като 5 млрд. са краткосрочните задължения, като в това число не влиза Българският енергиен холдинг. „Трябва да си отговорим добре ли се управляват публичните дружества“, каза Бобева. Необходимо е да има обществен контрол върху ръководствата и да се преценят качествата на хората в бордовете, по думите ѝ.

Според нея е несериозно представителите на държавата да носят отговорност по смисъла на Търговския закон, без да получават възнаграждение за това.

„Финансовото министерство прави текущи анализи на задълженията на държавните предприятия, но въпросът е да има превенция на свръхзадлъжнялостта. Това може да бъде уредено законодателно“, поясни Бобева.

 

 

Leave a Comment