Производителят на лимец Валери Добрев разказва как си прави квас

Около четири-пет дни са необходими за приготвянето на естествена мая

Валери ДобревПроизводителят на лимец Валери Добрев ще разкаже утре в мол Галерия в Пловдив как си приготвя здравословен хляб с квас. На 29 ноември се открива форумът „Здраве, щастие, красота“, който ще продължи до 1 декември включително и в който ще вземат участие над 30 лектори.

Валери отглежда лимец върху 20 декара в село Житница, Пловдивско. Тази година той прибра около 160 килограма от декар зърно и обясни, че добивът е превъзходен, макар че около 2-3 пъти по-нисък от обичайната реколта от пшеница в страната. „От пшеницата се засяват хибридни, високодобивни семена, докато лимецът е изцяло естествена култура“, поясни младият фермер, който води изцяло природосъобразен живот. Той вече е приключил със сеитбата на лимец и растенията дори са образували зелен килим в стопанството му. Помолихме Валери да разкаже как си приготвя квас и хляб.

„За да си приготвиш, квас ти е нужно пълнозърнесто брашно – от пшеница, царевица, лимец или от други култури. Начинът е много лесен. Взимаш няколко лъжици от това брашно и ги объркваш с нехлорирана вода – минерална или изворна. Тестото трябва да е малко по-гъсто от това за кекс, но не толкова твърдо като това, от което приготвяме пити. Като объркаме водата и брашното, поставяме сместта в буркан, две-трети от който трябва да останат незапълнени.

Оставяме буркана на стайна температура за 24 часа и като изминат добавяме две лъжици от пълнозърнестото брашно и малко вода. Разбъркваме и толкова. На другия ден това се повтаря. В това време в сместта започват да текат процеси на ферментация. На втория или третия ден се появяват и балончета по повърхността на тестото. Те са знак, че квасът се приготвя правилно. На четвъртия-петия ден той е готов и вече може да ни послужи за замесване на хляб.

За направата на тесто за хляб са нужни една-две лъжици квас. Останалия в буркана квас го слагаме в хладилника. Ако той е приготвен от лимец, чак след седмица можем да добавим малко пълнозърнесто брашно и вода и да разбъркаме. Ако квасът е пшеничен, на три-четири дни се добавя по лъжица от брашното, за да се подхрани. Хлябът приготвен от квас е много вкусен“, гарантира Валери Добрев. „Хем набухва, хем е 100 процента здравословен.“ На утрешния форум Валери ще замеси и хляб от лимец. Любителите на тази ценна житна култура ще могат да си купят брашно и зърно.

Валери е убеден, че маята от дрожди не е полезна за здравето. Според него тя унищожава полезната флора в храносмилателната система. „Правете си квас и бъдете здрави“, пожелава младият фермер.

Leave a Comment