Ангел Вукодинов: Бяхме ранявани и понякога лъгани, но горди и нестъпкани

Благодарение на вас заехме 12-о място в Европейския съюз, призна заслугата на бранша министър Греков
откриване на семинар на НАЗ

Радослав Христов (зам.-председател на НАЗ), Ангел Вукодинов и министър Греков

„Отново сме заедно за седми път. През тези седем години път бяхме ранявани, обиждани, понякога лъгани, но бих казал, че останахме горди и нестъпкани.“ С тези думи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов откри Третия национален агросеминарНАЗ – работим за вас“ в Пловдив. Той обърна внимание на участниците, че присъстват на най-престижния форум, на който си дава среща реалния агробизнес, науката и държавните институции. В залата присъстваха над 300 зърнопроизводители и хора, свързани с бранша.

Земеделският министър Димитър Греков и заместникът му Явор Гечев бяха сред гостите, заедно с председателя на ДФ „Земеделие“ Мирослав Николов, експерти от НАП, чужди гости семинар на НАЗ - в залатаот Холандия, Испания и други държави. Бе прочетен поздравителен адрес от председателя на аграрната комисия в парламента Светла Бъчварова. Преди министър Греков да изкаже своя поздрав към зърнопроизводителите, той прочете обръщение и от премиера Пламен Орешарски.

„Диалогът със зърнопроизводителите не е лесен. Бих казал, че е труден“, започна своето изказване Греков. Министърът определи срещите си с ръководството на асоциацията като „толерантни и в дух на разбирателство“. Той каза, че днес е провел две срещи – с картофопроизводители и със свиневъди. И от двете сдружения, „и въобще от всички“, бил питан: „Защо приемате тях (зърнопроизводителите – б.р.), а не нас?“

Министър Греков обеща догодина Закон за бранша и обясни, че е възложил на двамата си съветници от Германия и Франция да подготвят документа, за да може да се представи пред Европейския съюз.

„Вашето производство издигна нивото на България до 12-о място в ЕС“, обърна се към

Пред залата на семинара търговски фирми представяха продуктите си за земеделието

Пред залата на семинара търговски фирми представяха продуктите си за земеделието

зърнопроизводителите Греков. Той посочи, че благодарение на това е предложил в Румъния да се създаде Черноморски пул за зърното на държавите около морския басейн. Освен това, отново в Румъния, министърът е предложил на китайските представители да изберат България като свой земеделски център в Европа. „Оценяваме не само вашето производство, но и това, че продължавате да се учите“, каза още министърът. Греков завърши изказването си с думите, че напрежението в сектора трябва да падне, защото „българското земеделие е кауза“.

По-късно представители от НАП и от министерството разясниха схемите за обратното начисляване на ДДС и за начина, по който догодина фермерите ще могат да получават отстъпка от акциза за горива. След това представители на търговски фирми започнаха презентация на продуктите си.

Утре  семинарът ще продължи в 10:00 часа с лекция на проф. Герт ван Дайк от Университета Вагенинген в Холандия за това как държавата се е превърнала в световен лидер в земеделието.

(За пресконференцията на зам.-министър Явор Гечев и Ангел Вукодинов – малко по-късно) 

Leave a Comment