Зрелият боб е поскъпнал с 38% за година

С цели 38% е поскъпнал зрелият боб за година, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената му е скочила 38 на сто през ноември спрямо същия месец на 2012 г. Според търговци поскъпването е заради увеличение на цените на вносния боб. Въпреки че е традиционна храна за българина, от години по-голямата част вече се внася от Китай и Полша.

Бобът е най-поскъпналата храна за последната година у нас

Бобът е най-поскъпналата храна за последната година у нас

Едрият смилянски боб пък стигна рекордната цена от 10 лв. за кило тази година и така подмина килограм пържоли. Същата разфасовка от по-дребни зърна е 8 лв.
За сметка на това местният боб си има запазен знак, който е и на етикета, като е изписано името на производителя и телефонът му. Така, освен че се избягват фалшификациите, земеделците носят отговорност за продукцията, която продават.Местната кооперация „Смилян“ защити преди време в Патентното ведомство марка „смилянски“ като географско понятие и отделно термина „смилянски фасул“.

Другата най-поскъпнала храна за година пък се оказват картофите, сочат данните на комисията по стокови борси. Техните цени са с 14,5 на сто по-високи спрямо ноември 2012 г. Поскъпване е отчетено и на всички млечни продукти. Сиренето е с 8,8% нагоре, а кашкавалът – с 5 на сто.

Намаление има при цените на олиото – с 25,4%, на яйцата – с 20,8 на сто, и на брашното – с 12,4 процента.

Leave a Comment