Честваме Международния ден на хората с увреждания

На 3-ти декември – Международния ден на хората с увреждания, в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.

3 декември е Международният ден на хората с увреждания

3 декември е Международният ден на хората с увреждания

В България по данни на Националния статистически институт от 2011 година хората с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане са 480 000 души. Нерядко тези хора срещат много пречки, специално трудноподвижните. Голяма част от тях не успяват да завършат средно образование, защото малко училища в страната са пригодени за деца със специални потребности.

В допълнение рампите за инвалидни колички в обществени и жилищни сгради все още са рядкост, както и пригодените превозни средства на градския транспорт. Така повечето инвалиди у нас са подложени на дълбока социална изолация, защото не са конкурентоспособни или защото нямат достъп и условия да работят, информира Нова тв.

По случай 3 декември в целия свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. В София денят ще бъде отбелязан с благотворителен концерт-спектакъл в Младежкия театър.

Leave a Comment