Забелязал съм, когато властта иде на Боровец – пада

Татяна Дончева и Асен Агов с впечатляващо единомислие за селските глави, тарикатите и гнездото на рушветчии

Татяна ДончеваАсен Агов„Забелязал съм, наблюдавал съм го от години. Когато управляващите отидат на Боровец – падат. Затова съм оптимист.“ Това каза с широка усмивка журналистът, бивш депутат от ДСБ и бивш зам.-председател на Народното събрание Асен Агов, който бе в bTV тази вечер заедно с Татяна Дончева, също ексдепутат, но от левицата. Двамата си партнираха с неочаквано единомислие в коментарите за това през какво е минала страната и какво трябва да се случи нататък.

„Държавата е блокирала, доверието е под санитарния минимум“, каза Дончева и даде един от многобройните примери защо електоратът не вярва на днешните управляващи. Николай Попов, който до днес бе зам.-директор на агенция Митници, вече е съветник на финансовия министър Петър Чобанов. Назначаването на Попов на такъв висок пост в митниците тя оприличи на абсолютен прецедент, тъй като на него не му е бил даден достъп до класифицирана информация.

Асен Агов смята, че причините за недоверието във властта имат далечен генезис – от годините на правителството на Любен Беров. Още тогава хората са започнали да разбират, че тарикатите стават ненаказуемо богати, докато в същото време огромната част българи обеднява. „Това е политически разврат“, дефинира Агов и продължи. „Разврат е случилото се вчера в парламента. Когато видяхме, че един депутат може да напусне групата си (Георги Марков – ГЕРБ) и да получава за това 17 000 лева месечно. Разврат е това, което направи министър-председателят от 2001 година – да си вземе гори, за които има съмнение, че са на царската му фамилия.“

И Дончева, и Агов се съгласиха един с друг, че европейските пари са се превърнали в най-голямото гнездо на рушветчии. Десятъкът, който се взима от тях не може да не отврати хората, каза Агов. „България непрекъснато се отдалечава от европейската мечта“, констатира той.

Татяна Дончева обозначи намерението да се строи 7 блок на АЕЦ Белене с американски реактор и заедно с това увеличаващата се близост с Русия като селска реакция, „селско разбиране за политика“. „Хрумнало е в някоя селска глава“, веднага се съгласи Агов.

„Ако искаме промени в страната, нови избори, ново правителство … трябва да съединим силите си“, каза Дончева, имайки предвид обединение на реформаторите от ляво и от дясно. „Необходима е нова Конституция,  рестарт, нови и силни лява и дясна партии.“

Leave a Comment