Министър Игнатов и Ангел Семерджиев паднаха

Фонд „Научни изследвания” събори образователния шеф, а европейските санкции – председателя на ДКЕВР
И трети шеф си тръгна днес – Христо Петров от научния фонд
Ангел Семерджиев

Ангел Семерджиев

Бойко Борисов поиска  оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов и той я подаде. Това стана след срещата на премиера с учени, които поискаха разговор заради фонд „Научни изследвания”. Те настояли министър Игнатов да не присъства на нея. След нея Христо Лафчиев от БАН обясни, че учените нямат никакво доверие на министъра-боксьор заради злоупотребите, които, според тях, са прикривани от години. По думите на Лафчиев, образователният министър е бил информиран за нередностите във фонда, но не са взимани мерки по въпроса.

Проверка на Инспектората на Министерски съвет във Фонд „Научни изследвания” установила около 60 нарушения. Докладът от нея ще стане публичен тази седмица. Констатираните нарушения са основно за реда на провеждане на конкурсите.

Премиерът ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Игнатов.

Още преди премиерът да поиска оставката на просветния министър, стана

Христо Петров

Христо Петров

ясно, че и новият шеф на Фонд „Научни изследвания” Христо Петров е подал оставка. Преди него през декември поста сдаде проф. Мирослава Кортенска.

Днес учените са разговаряли с премиера за мерките, които трябва да бъдат взети срещу злоупотребите във фонда.

Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той вече е предложил да освободи предсрочно поста заради санкцията от близо 17 000 евро на ден, която ще наложи Съда на Европейския съюз по искане на Европейската комисия. Премиерът е приел оставката му.

Предложената санкция е заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.

В случай на положително решение на Съда, дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на транспонирането.

 

Leave a Comment