Заешкото кът, ще ядем български пуйки по Коледа

Заешкото месо е хит тази година и търсенето за коледната трапеза е много голямо. Но отгледаните зайци няма да стигнат, за да се задоволи търсенето, съобщава Стайка Лалева, директор на земеделския институт в Стара Загора. Там от много време се произвеждат и продават зайци, но тази година някой от клиентите ще останат разочаровани за празниците, поради недостиг на стока.

Заешкото няма да стигне за всички желаещи тази Коледа

Заешкото няма да стигне за всички желаещи тази Коледа

Цената на килограм заешко е 10 лева, продаваните животни в магазина на института тежат между 1,7 до 2,5 кг. В хипермаркетите може да се намери по 8,40 лв./кг., пише „Монитор“

При покупка от ферма живото зайче върви по 6 лв./кг, а закланото – 8-9 лева за кило. Вносните зайци не са ни конкуренция, защото качеството е несравнимо и далеч под нашето, каза още доц. Лалева.

Заешкото е изключително диетично по отношение съдържанието на мазнини и протеини, те са балансирани и не пречат на здравето, уточни тя. Много подходящо е за хора на умствения труд, хипертониците и възрастните. Освен това месото на заека не се дели на черно и бяло месо, както е при пуйките и другите птици, а е само светло. Има висок рандеман, около 80% от теглото на живото животно влизат в тавата.

Заведенията не остават назад от модата и също предлагат за Коледа заешки блюда. Около 40 лева струва плато, което включва печено зайче, както и гарнитури от ориз, бял лук, картофи и моркови. Порцията заешки кебап е десетачка, а за заешко роле се броят по 16-18 лева в кръчмите.

В Европа най-големите консуматори на заешко месо са италианците и французите, но там дори има около 15% недостиг и не могат да задоволят собствения си пазар.

Италианците проявяват интерес към нашите производители, но все още фермите са ни малки и не можем да осигурим поточност и това ни пречи да излезем на тези атрактивни пазари, споделя доц. Лалева. Въпреки проблемите в сектора, той е атрактивен и перспективен, защото може да се развива в много части на страната.

Търсят се български пуйки за коледната трапеза

Търсят се български пуйки за коледната трапеза

Бразилските пуйки тази година се задържаха по магазините. На места те вече се продават на промоция, но търсенето им не е особено високо, защото потребителите все повече избират родното производство, макар цената да е малко по-висока. С български пуйки зарежда от понеделник търговските вериги един от най-големите български производители, чиято ферма е в района на Стара Загора. Собственикът д-р Йовчо Йорданов очаква пикът на търсенето да бъде в края на тази седмица.

По селските дворове на някои места в страната са останали животни за продан, които вървят по 50-60 лева за бройка. Експертите от института в Стара Загора обаче се притесняват, че въпреки малкото производство у нас, то е подложено на нелоялна конкуренция, понеже вносните пуйки имат по 3 години срок на годност, а българските пуйки са едва с 9 месеца срок.

Leave a Comment