Наемните цени на първокласните офиси ще растат през 2014 г

До 10 евро на квадратен метър ще стигнат наемите на първокласните офисни площи в големите градове на България през 2014 г., прогнозират от консултантската компания “Фортон”, която представлява британската “Кушман енд Уейкфийлд” в България и Македония, пише „Труд“.

Наемите на офисите ще се вдигат от следващата година

Наемите на офисите ще се вдигат от следващата година

В столицата наемите в офис сградите се движат между 7 и 10 евро на квадрат, а в Пловдив и Варна – между 6 и 9 евро. През 2013 г. тези цени почти не са променяни според данни на брокери. Единствено при офисите в покрайнините на столицата или при отдаването на твърде големи помещения наемът може да падне до 3-4 евро на квадрат.

Проучване на “Фортон”, направено през декември т.г., показва, че заетостта на офис сградите в последните месеци се повишава чувствително и в много от тях е започнал натиск за увеличение на наемните цени. Тази тенденция ще продължи и през следващата година, като вълната ще обхване също Пловдив и Варна, смятат от “Фортон”.

По данни на НСИ през първата половина на 2013 г. в цялата страна са издадени само 64 разрешителни за строеж на бизнес сгради, което е спад от над 15% в сравнение със същия период на м.г.

Leave a Comment