Великобритания отваря пазара за българи през 2014 г.

Искаме да привлечем най-способните и най-талантливите емигранти, каза зам.-посланикът Кристин Барбър

Ограниченията за достъп до трудовия пазар на Великобритания, ще

Катрин Барбър

Зам.-посланик Катрин Барбър

отпаднат през 2014 г. за българите и румънците, заяви пред бТВ тази сутрин зам.-посланикът на Великобритания в София Катрин Барбър. „Ще изпълним договора за присъединяване към ЕК на двете държави и няма да има никаква разлика в отношението към българите и румънците”, уточни дипломатът.

Дотогава Великобритания трябва да подготви защита на социалната система от организирана злоупотреба. „Във всяка система има хора, които искат да се реализират и други, които искат да ползват социални помощи. Въпросът е да защитим социалната система от злоупотреба“, подчерта Барбър. „Емиграцията има икономическа полза за страната, но искаме да привлечем най-способните и най-талантливите“, допълни заместник-посланикът.

„Да се надяваме, че българите, които вече са във Великобритания, се чувстват добре дошли, а тези, които ще дойдат след 1 януари, ще се чувстват по същия начин“, каза още Барбър.

Помолена да коментира  клиповете с антиреклама на Великобритания, предназначени за българите и румънците, отговори, че те са „забавни измислици на обикновени граждани“, а единствената кампания, която се води официално в България, е за рекламиране на туризма, културното и историческото наследство. Подчерта, че над 300 хил. български туристи посещават всяка година Острова.

Кристин Барбър уточни, че от 2014 г. за българските студенти да работят във Великобритания ще отпадне т. нар. жълта карта. Посланикът на България в Лондон Константин Димитров допълни, че се обсъжда идеята студентите да могат да кандидатстват за жълта карта още преди да са пристигнали във Великобритания, така че към началото на учебната година вече да разполагат с документа.

Leave a Comment