Сиренето с 10% по-скъпо спрямо Коледа 2012, свинското – с 9 по-евтино
С най-голям скок са зрелият фасул – 38%, краставиците с 27, картофите с 13. Захарта и брашното са паднали с над 12 на сто
Индексът на цените на тържищата през декември 2013 г. е с 6% по-нисък спрямо декември 2012 г., съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Основните хранителни стоки, млечните и месните произведения са със стабилни цени, които почти са без отклонение спрямо ноември т.г. Яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,18 лева за брой. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам.
Незначително поскъпване на месечна база с около 2 на сто се наблюдава при фасула и свинското месо. Спад на цените с около 2 – 2,5 на сто има при захарта и маслото.
Спрямо същия месец на 2012 г. цените на едро на млечните произведения са по-високи. Кравето сирене е с 9,8 на сто по-скъпо, кашкавалът – с 5,7 на сто и маслото с 2,4 на сто.
Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 година. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8,7 на сто. Зрелият фасул поскъпва на годишна база с 37,8 на сто до 4,26 лева за килограм.
Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-25 на сто. Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 – 14 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 2 на сто.
Всички зеленчуци са с по-високи цени спрямо ноември. Поевтиняване е установено при цитрусовите плодове, а цените на бананите и ябълките се задържат около нивата от предходния месец.
Най-голям ръст на месечна база има при цената на оранжерийните краставици – 27,4 на сто, поскъпването на оранжерийните домати и картофите е около 6 – 7 на сто, а цената на зелето е без промяна.
През декември 2013 г., спрямо декември 2012 г. ДКСБТ отчита поскъпване на годишна база на картофите – 13,4 на сто. Цената на портокалите в сравнение със същия период на миналата година остава малко по-висока (1,8 на сто). Цените на останалите плодове и зеленчуци са по-ниски спрямо същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на оранжерийните домати и краставици, ябълките и лимоните е в диапазона 7 – 11 на сто. Цените на зелето и лимоните са с около 5 на сто по-ниски, а цените на морковите и мандарините се задържат около нивата от предходната година.