Над 2400 нови кръчми, барове и кафенета са се появили у нас за година

От началото на годината са се появили 2434 нови кръчми, барове и кафенета са се появили у нас, показват данните на Националната агенция за приходите (НАП). С 1474 се е увеличил броят на касовите апарати в питейни заведения, които са свързани със системите на данъчните чрез дистанционна връзка, от януари 2013 г. до момента. Така броят на фискалните устройства в барове, които пращат данни в НАП, са общо 20 781. Касовите апарати в ресторантите пък се увеличават с 960 за година и към края на декември вече са 11 144, пише „Монитор“.

Над 2400 нови кръчми са се появили за година

Над 2400 нови кръчми са се появили за година

Според данъчните има комплексни причини за увеличаването на броя на касовите апарати в баровете, свързани със системите на данъчните. Съществуват и такива обекти, макар и малко, които са работели на черно и се появяват на картата в базата данни като изцяло нови. Те всъщност не са нови, част от тях са работели, но не са били регистрирани изобщо. От данъчна гледна точка питейните заведения са най-рискови и затова подлежат на специален контрол. Причината е, че според анализи на НАП над 50 на сто от всички питейни заведения имат проблеми в данъчно отношение.

Данните на НАП показват още, че към края на годината у нас има общо 42 466 касови апарата в магазини за хранителни стоки, вързани със системата на данъчните. Техният брой от началото на 2013 г. се е увеличил с 2540. Фискалните устройства в магазините за дрехи, свързани с НАП, също нарастват. Те са 19 739, или с 1708 повече в сравнение с януари.

Магазинчетата за продажба на дребно на алкохол и цигари също се увеличават, става ясно още от справката на данъчните. За една година свързаните с НАП касови апарати в такива обекти са се увеличили с 1056 до 4334. Фискалните устройства в бензиностанциите също се увеличават от 3882 през януари до 4003 през декември.

Leave a Comment