Над 22% поскъпна земеделската земя през 2013 г.

Арендаторите купуваха водени от сметката, че за 10 години нивите ще се изплатят от европейските помощи и спестените плащания за рента

изорана ниваЦената на земеделската земя продължи да се повишава през 2013 г. Въпреки драстичния спад при пазара на зърнените култури, фермерите бяха сред най-активните купувачи. Сравнителен анализ на Инвестор.БГ показа, че цената на 1 декар се е повишила с 23%, по данни на инвестиционните фондове. Покупко-продажбите на комасираната земя на места в Северна България достигна 1200 лева.

При покупките „на дребно“ – от наследници на земеделски земи, увеличението е с над 22%. Адванс терафонд съобщават, че от 632 лв./дка през март цената през ноември вече е била 774 лв./дка.

Зърнопроизводителите избраха по-активно да инвестират в земеделска земя заради няколко лесни сметки. А именно: от директните европейски плащания на декар те получават около 30 лева. Тази година те кандидатстваха по агроекологичните мерки на Програмата за развитие на селските райони и по-точно – мярката за сеитбооборот, откъдето получиха по 36 лева за декар. За да се възползват от субсидиите за агроекология обаче, арендаторите трябваше да представят 5-годишни договори за аренда, което се оказа препъникамък. Проблемът е в това, че фондовете за земеделска земя нямат практиката да сключват договори за наем за повече от една година.

Сумата от европейското финансиране на декар плюс рентата на земята (40-45 лева/декар) показват, че покупката на ниви би се изплатила за 10 години. (От 2016 година агроекологичните плащания ще са 40 лева за декар.) Именно тази сметка активизира зърнопроизводителите, които бяха активни участници на пазара на земи през изтичащата година.

Цената на земеделската земя се повиши въпреки резкия спад в цените на двете основни земеделски култури – пшеницата и слънчогледа. Цената на първата се понижи от 450 лв./тон през 2012 г. до 300 лв. за тон през тази година (имаше и цени от 260 лв. на тон, както и 350 лв. на тон). Цената на слънчогледа пък се понижи от 900 лв. за тон през 2012 г. до 600 лв. за тон през тази година. Този спад обаче, като че ли спря поскъпването на цените само на вторичния пазар на земеделска земя. 

В земеделието думата „землище“ е много важна, защото споразуменията за ползване на т. нар. „бели петна“ се правят за всяко отделно землище. Това са земите за които собствениците нехаят и общините получават рентата. Ако тази рента не бъде потърсена в определен срок, тя остава за общината. Разпределянето на белите петна е именно на база притежавана и/или арендована земя. С пакет от 550 дка в дадено землище, даден арендатор може да получи летящ старт или да блокира навлизането на конкурент.

 

Leave a Comment