Вече можем свободно да работим в ЕС

От 1 януари 2014 г. за българите се отвориха така дълго чаканите привилегии да работим свободно във всички държави от Европейския съюз. Заедно с нас със същото право вече се ползват и румънците. Решението влиза в сила 7 години след присъединяването ни към Евросъюза. България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., влизайки там като най-бедните държави в него.

Българите и румънците вече могат свободно да работят в ЕС

Българите и румънците вече могат свободно да работят в ЕС

Временните ограничения, въведени от девет страни-членки на ЕС за България и Румъния, бяха за да се предотврати масова имиграция, но те отпаднаха днес. Девет държави бяха Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Люксембург, Малта, Холандия и Испания.
Някои държави в съюза, включително Великобритания, все още се опасяват от рязък наплив на имигранти от тези две страни.

Масовата имиграция на българи и румънци е малко вероятна, пише „24 часа“ като цитира вестник „Индипендънт“. Над три милиона българи и румънци вече са напуснали родината си и са се установили в части на Европа, където намират по-добри перспективи за работа. Българите и румънците отдавна имат неограничен достъп до трудовия пазар на 19 европейски държави. Това прави малко вероятно масовата имиграция, последвала полското приемане през 2004 година да се повтори.

В Германия се очаква да пристигнат около 180 000 имигранти, според последните данни. Все пак промяната предизвика и някои опасения, че т. нар. „социални имигранти“ ще търсят достъп до социалните грижи в по-богатите държави.

Снощи се увеличиха опасенията от ръст на престъпността, след като орди румънци и българи изкупиха всеки билет за самолет или автобус до Великобритания, пише вестник Daily Star. Вратите на Великобритания са отворени за всеки от двете държави от полунощ, след като отпаднаха европейските ограничения.

Полицейски експерти прогнозират нова „вълна на престъпност“, след като страната вече се бори с наплива на чуждестранни престъпници. Шокиращи данни показват, че източноевропейците вече са оглавили класациите на престъпността, дори преди Великобритания да отвори границите си за милиони от двете държави. Почти 1000 румънци са били арестувани от полицията в само едно графство през последните три години.

Leave a Comment