Край на соята и консервантите в каймата с въвеждане на нови правила

Храните с етикет „мляно месо“ или „кайма“ ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Задължително на етикета трябва да се напише, че продукта не е готов за консумация, а има нужда от топлинна обработка. Също и информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.

Край на соята и консервантите в каймата

Край на соята и консервантите в каймата

Това са новите правила, стартиращи на 1 януари 2014 г., съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, поясни д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията.

Това дава право в така любимите на българина кюфтета и кебапчета да се слагат допълнителни съставки, които обаче трябва да се описват на етикета.

Когато в магазините си купуваме продукт, на който пише „мляно месо”, върху етикета на опаковката вече трябва да бъде упоменато процентното съдържание на мазнините и съотношението на колагена и местния протеин. Освен това при етикетирането на мляното месо, вече и на местните заготовки, ще има допълнителен текст, който да посочва, че продуктът трябва да бъде сготвен преди консумация.

Разликата между мляното месо и каймата е, че каймата е месна заготовка, в която се допуска да има подправки”. Диляна Попова каза още, че предприятията от месния бранш са информирани за новия регламент за етикетиране, тъй като изпълнението му е свързано с предварителна подготовка като отпечатване на етикети и осигуряване на финансови средства.

Leave a Comment