Нов завод за преработка на риба строят в Айтос

Днес беше направена първа копка на ново предприятие за преработка на риба и рибни продукти, което ще се строи в Айтос. Инвеститор е българо-шведска фирма, която планира предприятието да е готово до юни. Тогава ще бъдат наети на работа и първите около 200 души, а до края на годината вероятно броят на служителите ще нарасне до 250. Това каза председателят на борда на директорите на фирмата Петко Русинов.

Нов завод за преработка на риба строят в Айтос

Нов завод за преработка на риба строят в Айтос

Продукцията от цеха за преработка на риба и рибни продукти е насочена изцяло за износ за страни от ЕС. Суровината ще пристига от Северно море. Тук ще идва замразена и ще се маринова. Заради технологията за мариноване и предназначението на продукцията за бърза консумация България се е оказала най-добрият вариант за изграждането на такъв цех, каза Русинов. Според него страната ни е избрана не само за това, че се
намира в ЕС, но и за възможността стоката да се транспортира бързо до държави от общността.

Това е най-крупната инвестиция в Айтос от 20 години насам, каза на откриването кметът на Айтос Васил Едрев. Той добави, че преговорите за реализирането на проекта между него и Петко Русинов са продължили около година.

Стойността на цеха е около милион и половина евро. Инвестицията е изцяло частна. Средствата са осигурени от българо-шведската фирма.

Цехът ще е разположен на 5 декара, половината от тях ще бъдат застроена площ. В съседен парцел до новия цех ще бъдат застроени други 5 декара за дейности, свързани с високите технологии.

Leave a Comment