Изкупуването на тютюна стартира, проф. Греков иска минимални изкупни цени

Предвижда се създаването на Регистър на тютюнопроизводителите, за да се подписват ясни договори с търговците

министър Димитър ГрековЗемеделският министър Димитър Греков обяви в интервю пред радио Дарик, че кампанията по изкупуването на тютюна е започнала. „Производителите и търговците на тютюн са заинтересовани продукцията да бъде изкупена и обработена, защото при продължителен престой тя влошава качеството си“, посочи той. Проф. Греков иска да се създаде регулаторен режим, в който да има минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на суровината.

Проф. Греков информира, че ще има законови промени, свързани със създаване на Регистър на тютюнопроизводителите с цел да се сключват точни и коректни договори между производители и търговци. В бъдеще ще се засили и контролът по отношение на семенния материал за производство на тютюн, поясни той.

„Министерството на земеделието и храните не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара”, каза министърът.

Аграрният министър обясни, че земята ни вече е отворена за сделки с чужди граждани от ЕС, но след отпадането на мораториума няма наплив на купувачи, желаещи да притежават българска земеделска земя.

 

 

Leave a Comment