Солени глоби, ако виненият оцет не е от грозде
Виненият оцет трябва да е направен само от грозде. По тази тема дискутират народните представители днес. Парламентът гласува на първо четене специална дефиниция за „оцет“ с промени в Закона за виното и спиртните напитки, внесени от народни представители от левицата.
Вносителите отбелязват в мотивите си, че съществуващата сега дефиниция на „винен оцет“ би следвало да бъде логично продължена и завършена с допълване на законодателството с определение на „родовото понятие „оцет“.
Липсата на определение оставя отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители и им дава възможност да произвеждат и пускат на пазара опасни синтетично добити химикали.
През последните години на българския пазар се е увеличила продажбата на оцет, направен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола.
В същото време производителите на оцет от синтетична киселина означават продукта чрез изписване на етикета с общото название „оцет“, тъй като в нормативната уредба съществува празнина за определението.
Предвидени са и санкции за производство, продаване и предлагане за консумация на оцет в нарушение на закона – глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и имуществена санкция от 5000 лв. до 10 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци.