Орехът е благородство от корена до върха

Сади се от ноември до април, стига 30 метра височина, плодовете му са даряват ум и красота
орехово дърво

Орехът в двора пази от летните жеги, а на есен стопаните пълнят касетки с плодовете му

За ореха народът е създал легенди и страховити поверия за самодиви и духове. Под неговите клони човек може да се спаси от летните жеги, а също и от гръмотевичните бури. Орехът е считан за могъщ страж на здравето и щастието в дома и някога при построяване на нова къща, дядовците са засаждали фиданка до оградата. Анализите на състава на плодовете и листата му са доказали, че това е едно от най-полезните и благородни дървета в природата.

Богатството

 

Ядките на ореха се препоръчват като отлична храна за мозъка, тъй като съдържат Омега-3 киселини. Освен това са богати и на витамин С и витамини А, В и Е, както и на микроелементи като желязо, фосфор и магнезий. Те са източник на антиоксиданти, които имат подмладяващ ефект и подобряват дейността на сърдечно-съдовата система. Изследвания в САЩ са доказали, че консумацията на орехи предотвратява появата на диабет при жените. Съдържанието на мелатонин в ядките пък обещава пълноценен сън.

Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза. Ореховата шума активно се използва и за предпазване на вълнените тъкани от молци. В миналото е служела и за боядисване на прежди и платове.

Дървесината на ореха има добри якостни свойства, не се измята, не набъбва и не засъхва много. Обработва се гладко и добре се лакира. При това не се напада от дървояди. Ореховата дървесина е толкова красива при ствола, че дърводелците винаги препоръчват дървото да не се сече, а да се изкорени, за да не се унищожи великолепието на дървото.

Под ореха не никне и трева

Факт е обаче – под сянката на ореха почти нищо не вирее. Ореховите градини нямат нужда от борба с плевелите, защото дървото само се пази. Установено е, че листата съдържат танини и флавоноиди, а също така и веществото юглон, с което се обяснява „гоненето“ на другата растителност. Затова и при направата на компост със сухи листа тези на ореха категорично не участват.

Засажда се от ноември до април

Орехът се сади от ноември до април. Мястото трябва да е светло, надморската височина да не е повече от 1000 метра.

Тъй като дървото развива мощна коренова система и огромна корона, която в диаметър може да стигне 18 метра, разстоянието на засаждане между две дръвчета трябва да е не по-малко от 7-8 метра. Ако се засажда орех в двора, трябва много внимателно да се подбере мястото му. Необходимо е да се вземат под внимание две неща – да е на поне 10 метра от къщата, защото след години, когато орехът израсне и се разклони, клоните му трябва да се кастрят, за да не разместят керемидите. И второ – добре е дървото да е в север-северозападната част на двора, за да не хвърля дебелата си сянка върху площ, която би могла да се заеме от зеленчуци или цветя. Трябва да се внимава и да не е в близост до жиците за пренос на електричество, защото може да ги скъса с клоните си при силен вятър.

За засаждането се прави трап с размери 60/60/60 см. Върховете на корените се подрязват, като се внимава при поставянето на фиданката те да не се прегънат. Добре е почвата, която се насипва да е подхранена с оборски тор. Но дори и да не разполагате с такава, орехът пак ще се захване. Да не забравяме, че в природата той се саморазпространява с плодовете си без да се налагат човешки грижи за това.

Когато се засажда в късна есен, трябва да се полее с 10 литра вода. Ако се засажда напролет, водата трябва да е орехидвойно повече.

Живее 400 години

Благодарение на силната си коренова система с добре развит главен корен и странични разклонения, орехът намира достатъчно храна и влага в почвата. Корените му проникват надълбоко и нашироко и дори без допълнителни поливки и подхранване, успяват да осигурят за дървото, всичко, което му е необходимо.

Дървото расте бързо, н встъпва късно в плододаване – едва на 8-та до 10-та година. Орехът живее 300-400 години. След 20-та му година се разбира какви са пълните му способности да ражда. При добри почвено-климатични условия, той достига 30 метра височина и тогава реколтата от едно такова дърво може да стигне 40 килограма.

Петър Дънов за ореха

„Когато някое дете е своенравно, упорито, майката трябва да му даде два ореха. Числото две т.е. двете единици са положителни числа. Когато се съберат, те образуват числото две, което представлява магнетически метод, смекчаване на енергията. Ако по характер детето не е уравновесено, а вие искате да го възпитавате в духа на новото учение, дайте му три ореха, или три ябълки. Числото три е закон за равновесие. Понякога орехите могат да се отразят вредно върху организма на човека, понеже съдържат голямо количество йод. Значи, и орехът е в състояние да отрови човека. Тъй щото, ако искате да развиете у детето чувство на справедливост, давайте му по четири ореха; ако искате да развие чувствата, изобщо, давайте му по пет ореха; ако искате да развиете религиозните чувства, да стане философ, да придобие критичен ум, давайте му по осем ореха; ако искате да стане благородно, с възвишени мисли и чувства, давайте му по девет ореха. Дойдете ли до числото девет, спрете. Не давайте на децата си повече от девет ореха!

 

Leave a Comment