По-добре да обидим иранците и ливанците, отколкото американците и израелците

Последствията за България от обявяването на Хизбула в „Референдум“ се поляризираха между никакви и 20 години под прицела на терористите

Повечето участници – експерти и журналисти, в „Референдум“по БНТ се обединиха в мнението, че България е обявила под

Добрина Чешмеджиева

Както на всеки „Референдум“, така и на този, гостите на Добрина Чешмеджиева не стигнаха до единомислие

външен натиск организацията Хизбула като най-възможен изпълнител на атентата на летище Сарафово. „Ние не получихме достатъчно доказателства, че зад атентата стои военното крило на Хизбула“, каза журналистът Йово Николов. „Цветан Цветанов заяви, че има предположения за това. Ние сме твърде малка държава, за да се хвърляме във вековния спор между християни и мюсюлмани“, заключи той. Мохамед Халаф, журналист, роден в Ирак, но живеещ от години в България, репликира колегата си. „Българската държава беше жестоко атакувана от Хизбула“, посочи той. Според него правителството не се отнася наивно и лекомислено към националната сигурност и съобщеното днес от вицепремиера и вътрешен министър има своята мотивировка. „Имам право да знам кой извърши атентата, а днес не чух нищо ново“, ядоса се журналистът Георги Милков. Според него големият проблем на държавата е, че не разполага с доказателства, за да посочи Хизбула. „Но все пак е по-добре да ни се сърдят иранците и ливанците, отколкото американците и израелците“, извини накрая българската позиция журналистът. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че изявлението на българските власти за участието на Хизбула, се е чакало от доста време от САЩ и Израел. „Ние тупкахме топката няколко месеца, но бяхме под голям натиск“, обобщи той. Той веднага бе подкрепен от Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания, според който случилото се на 18 юли м.г. на бургаското летище е само един малък фрагмент в плановете на международните сили. „Хизбула трябваше да бъде атакувана, защото подкрепя режима в Сирия и е заплаха за Израел. Сирия трябва да бъде елиминирана, за да се проведе успешна война с Иран. Катар трябва да стигне с газопровода до Средиземно море, за да може Европа да намали ползването на газ от Русия. А като завземат региона, великите сили ще пресекат достъпа на Китай до ресурсите му“. Така  Николов описа големите тайни планове на САЩ, Израел и Великобритания. Експертът Димитър Йончев попита защо България пак е приела да участва в уговорени мачове.

Йово Николов смята, че българското разузнаване няма потенциала да прави разследвания извън страната. Въпреки това той бе искрено възмутен от факта, че западните медии знаят много повече за случая от българските.

Дали Цветанов е трябвало да спомене Хизбула или да замълчи, бе най-спорната тема сред участниците в предаването. Експертът Илия Антонов бе категоричен, че сме длъжни да посочим организацията, защото в противен случай тя ще е в привилегированото положение да продължи да убива необезпокоявана. Георги Милков обаче бе на противното мнение като даде пример с Франция и Германия, които се държат толерантно с членовете на Хизбула. Йово Николов обаче вметна, че след изявлението на Цветанов, ЕС трябва да се събере и наново да обсъди отношението си към ливанското движение.

Дали България е под заплаха? Този въпрос събра повече отрицателни отговори. Въпреки, че Хизбула разполага с голяма военна мощ – 45 000 ракети, насочени към Израел, тя няма да обърне оръжията към Европа, защото на стария континент са финансите й. „Нищо фатално няма да ни се случи. Ние сме във безвремието“, обобщи философски Безлов. Единствено Симеон Николов погледна мрачно в бъдещето и предсказа, че още поне 20 години България ще бъде терористична цел заради посочването на Хизбула като организатор на атентата.  Всички заедно пожелаха българските служби за сигурност да заработят по-добре.

Leave a Comment