Трактори в София или 100 милиона лихва? Разбира се, трактори!

Мирослав Найденов хвърли вината за субсидиите на Милен Велчев

Мирослав Найденов каца, че първите субсидии ще са към 15 март

Министър Найденов оправда забавянето със заема на Милен Велчев
След толкова лъжи вече не му вярваме, протест ще има, каза Ангел Вукодинов

Ако изтеглим заем, за да платим субсидиите на земеделските производители, това ще ни струва 100 милиона лева. Дори заемът да е с погасителен срок само за 45 дни, заяви днес по бТВ агроминистърът Мирослав Найденов. Последствията ще са много по-тежки отколкото забавянето на средствата за стопаните, обобщи той. Найденов посочи, че финансите на бюджета са сериозно ощетени в началото на годината заради връщането на кредит, изтеглен от финансовия министър на правителството на Сакскобургготски Милен Велчев. Вноската по него е 2 милиарда лева.

Фермерите чакаха плащане на субсидиите на 21 януари. Размерът на помощта е 930 млн. лева, които се плащат от бюджета, а от ЕС ги възстановяват в рамките на 45 дни.

„Ангажиментите, които пое зам.-финансовия министър, са за плащане на два транша – до средата на март и до началото на април“, поясни агроминистър.

Крайният срок за плащането на субсидиите е 30 юни.

Протест ще има, заяви Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. При нас членуват 21 регионални организации, те си имат свои представители, а всеки един от тях гласува за протеста на разширения Управителен съвет. Аз не мога да променя вота им, такава е тяхната воля, поясни Вукодинов. Той побърза да уточни, че и неговата лична воля е такава. Проблемът е в това, че ние вече не вярваме на министъра. Лъжите му нямат край.

Интервю с Ангел Вукодинов очаквайте след малко

 

Leave a Comment