50 милиона от държавните пари за тютюна ще отидат при „белите якички“

Ще се върна в ДПС, когато се реши в ръководството да не участват бивши сътрудници на ДС и бивши секретари на БКП, обеща Мехмед Дикме

„През 2008-2009 г., когато се правеше референтната рамка за тютюна, количеството на произведената продукция се увеличи двойно само за една година. Това бяха кухи обеми. От тогава до 2020 г. „белите якички“ ще вземат от държавата не десетки, а стотици хиляди лева без да са тютюнопроизводители.“ Това съобщи бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме тази вечер по bTV. Той поясни, че референтната рамка е за 54 000 Мехмед Дикметона тютюн. Реално обаче в страната се произвеждат 25 000 тона. Определената държавна помощ за бранша е 100 милиона лева за тази година. Сумата ще бъде разпределена към хора и фирми, които не са тютюнопроизводители. Те ще получат 50 милиона лева, докато стоят в офисите си и протриват ръце. И това е на фона на огромната мизерия, сред която живеят тютюнопроизводителите. „Те дори вече нямат пари да изпратят децата си на училище“, възкликна горчиво Дикме.

Бившият министър поясни, че „белите якички“ ще получат съвсем законно държавните помощи за тютюна, тъй като наредбата, която им позволява това, не е променена.

Според Мехмед Дикме в най-скоро време земеделското министерство трябва да направи регистър на тютюнопроизводителите, който да включва само реални земеделски лица. Необходимо е още да се направи регистър и на търговците на тютюн. До края на януари министерството трябва да задължи всички фирми, които изкупуват стоката, да обявят цените си за следващата реколта според различния клас тютюни, за да могат хората навреме да си направят сметката какво ще спечелят, ако работят и дали си струва. Напрежението в бранша би паднало, ако държавата обяви размера на премиите за килограм ( общо 100 млн. лв.), които смята да раздаде тази година, вижда ексминистърът.

Дикме е убеден, че тютюнът ще бъде изкупен до последно. Според него обаче търговците нито са в картел, нито нарочно провеждат политики срещу бранша. „Проблемът се появи от неадекватното поведение на правителството. Земеделското министерство трябваше още през септември да направи срещи с купувачите и да постигне договорености за срокове и цени.“ Според него политическите реакции в момента са чист популизъм, защото месец след протестите още не са предприети промени на законите и наредбите, свързани с бранша.

 

Министърът (2001-2005 г.) обвини правителството, че няма ясна визия за бъдещето на тютюнопроизводството. „Някой знае ли каква ще е политиката за сектора тази година. А след 3-4 години? Защо политиците ходят със скъпи костюми и се возят в луксозни коли, щом нямат стратегия за бъдещето на народа. Те само се джафкат помежду си и се чудят кой кого да разцепи“, коментира Дикме.

„Управлението на БСП приема симптомите на управлението на ДПС – става авторитарно“, вижда той. „Това, което се случва срещу Първанов и въобще срещу инакомислещите, показва авторитарен стил на управление. Крайно време е партиите да се превърнат в колективни органи.“

На въпроса дали смята да се завърне в политиката, Мехмед Дикме отговори, че „може би и това ще стане.“ Но уточни, че не би възстановил членството си в ДПС, докато движението не се реформира. „Дотогава не виждам мястото си сред тези хора“, каза той и уточни как си представя реформирането. Според него то може да се случи само ако чл. 1 на устава гласи, че не може в ръководството да участват, а също и да бъдат избирани за кметове, хора, които са бивши сътрудници на Държавна сигурност и бивши секретари на БКП.

Leave a Comment