Плевнелиев и Цацаров несъгласни с обявяването на Хизбула

Президентът се втрещил, когато Цветанов назовал шиитската партия, главният прокурор смята, че България не разполага с достатъчно доказателства

Росен ПлевнелиевИзявлението на вицепремиера и вътрешен министър Цв. Цветанов, че „обоснованите предположения“ за атентата в Бургас водят към Хизбула, изумило и ядосало президента Плевнелиев. Това пише в. „Преса“ днес. Имало договорка между участниците в Консултативния съвет за национална сигурност името на Партията на бога да не се споменава, но Цветанов не я спазил. Пресаташето на президента Мария Иванова съобщава официално, че на заседанието не е прието становище по темата Хизбула. Предполага се, че вътрешният министър е действал според предварителен сценарий, начертан заедно с Бойко Борисов.

Сотир Цацаров не споделя категоричността на вътрешния министър за участието на радикалната ливанска организация вСотир Цацаров кървавите събития на летище Сарафово на 18 юли 2012 г. Това пък пише в. Сега“ днес. Според главния прокурор в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение срещу военното крило на Хизбула.

Спорът за това дали е трябвало да се спомене ливанската партия или назоваването ѝ е било голяма грешка, спориха днес по БНТ евродепутатите Андрей Ковачев /ГЕРБ/ и Ивайло Калфин /БСП/. Според Ковачев специално по тази позиция и специално сега България трябва да е единна и разединението по въпроса може да е фатално. Калфин обаче смята, че с назоваването на Хизбула е задействан детонатор. Червеният евродепутат уточни, че темата за ливанската партия, атентата и изявлението на Цветанов не е приоритет в Европа, поне засега.

Leave a Comment