Новата окупация на Софийския университет под натиск

СУ под втора окупация

Снимка на btvnews.bg

Втора нощ Софийският университет е окупиран. Студентите вътре са и от други ВУЗ-ве. Вчера в 2 часа сутринта те прочетоха декларация, в която посочват исканията си. Част от Ранобудните се разграничиха от инициаторите на новата акция, но други като Ивайло Динев я подкрепиха и казаха, че приветстват формата на недоволство.

В коментар относно критиката на част от „ранобудните“, че окупацията е изхабена вече форма на протест, един от новите окупатори попита: „Дали формата или формированието е изхабено?! Няма как да бъде изхабена една кауза.“ „Станишев вчера не знаеше какво му се случва. Да очаква нова доза потрес“, заявиха протестиращите зад стените на СУ.
Вчера в Бургас лидерът на БСП обяви, че новият протест е „Окупация срещу знание“ и го нарече нелеп. Преди него ректорът на СУ проф. Иван Илчев заяви, че 15 души спират обучението на 24 000 свои колеги.
Окупаторите на СУ са освободили охраната на учебното заведение. Въпреки това от сутринта в сградата на Ректората се провежда изпит за съдии. Дотук акцията им попречи на изпит при професор Токушев, конституционният съдия, чиято оставка беше поискана още есента. Провалят се и занятията на задочниците.
Междувременно от ръководството на университета заявиха, че се притесняват за ценностите в сградата и окупаторите са напълно недиалогични.
Преподавател по археология ударил един от окупаторите на Софийския университет. Това разказа самият младеж Тони Костадинов пред bTV и се зарече да си търси правата по съдебен ред.

Leave a Comment