Държавната комисия по стокови борси и тържища ще бъде закрита

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, а функциите ще бъдат поети от Министерството на икономиката и енергетиката, става ясно от предвиждани промени на Закона за стоковите борси и тържищата, публикувани за обществено обсъждане.

Закриват Държавната комисия по стокови борси и тържища

Закриват Държавната комисия по стокови борси и тържища

Закриването на комисията е мотивирано с политиката по съкращаване на държавната администрация. Задачите на този измислен орган бяха да контролира стоковите борси и тържищата, но те така и не бяха изпълнени. В България има три лицензирани стокови борси, като и трите работят като малки частни фирми- посредници на държавни институции и министерства.

Тържищата пък въпреки налетите немалко средства и подобрена материална база, на практика си остават на нивото отпреди 50 години. Така че поемането на функциите на комисията от Министерството на икономиката и енергетиката е напълно оправдано.

Нито лицензирането на борса, което не е ставало от повече от 15 години, нито регистър на тържищата са неща, заради които си струва 30 чиновника да получават немалки заплати, след като и служителите на министерството могат да ги правят.

Leave a Comment