Идеята за референдума ужили БСП, ДПС и „Атака“

Бойко Борисов обеща, че ГЕРБ ще инициира подписка с искане да има народно допитване за изборите

БСП, ДПС и „Атака“ разгневено реагираха на идеята на президента Росен Плевнелиев за национален референдум в деня на изборите. Снощи в официално обръщение държавния глава заяви, че ще внесе предложението за вота и дефинира три въпроса, на които трябва да отговорят избирателите: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Сергей СтанишевСергей Станишев първо обвини президента, че се поставя за пореден път в интерес на ГЕРБ. После посочи, че предложението на Росен Плевнелиев цели да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори на ГЕРБ по Кодекса на Фидосова.

Станишев посочи, че само в три държави гласуването на избори е задължително.

Предложението за електронно гласуване лидерът на БСП оспори с Конституцията и припомни, че има решение на Конституционния съд, според което подобен тип гласуване е противоконституционно. „Практически, ако се погледне, това нарушава тайната на вота, а това е основен принцип и едно от нещата, които притесняват българските граждани”, поясни председателят на социалистите. Той допълни, че система за електронно гласуване функционира в Исландия, която е с 350 000 население и Естония, с 1,5 млн. души, но с много добре разгърнато електронно правителство, градено в продължение на години.

Относно въпроса за мажоритарен избор на част от народните представители, Сергей Станишев попита дали някой може да си спомни поне 5 имена от 31 на депутати, които са били мажоритарно избрани и би трябвало да бъдат най-ярките в предишния.

По повод електронното гласуване зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова днес получи шанса да попита през няколко медии каква е гаранцията, че даден работодател няма да принуди служителите си под строй да гласуват от фирмен компютър за определен кандидат.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан почти повтори тезите на БСП. Той заподозря президента, Лютви Местанче се цели в бламиране на новия Изборен кодекс – нещо, което съответства на стратегията на ГЕРБ. „Дебатите по новия Изборен кодекс се провеждат вече седми месец с много активно участие на гражданските сдружения, които се занимават с тази материя. Изборният кодекс е приет на първо четене, внасят се предложени между първо и второ четене. Нямам обяснение защо президентът се включва в тези дебати толкова късно”, вдигна рамене Местан.

Волен СидеровВолен Сидеров нападна президента Плевнелиев в свой стил: „Избраният с измама президент предлага референдум за изборите!? Та той е човекът, който е избран с най-голямата измама на избори в последното десетилетие. Точно той ли ще говори за избори…“, попита той.

Лидерът на ГЕРБ подкрепи въпросите на президента в предложения референдум. Бойко Борисов заяви, че ако парламента отхвърли идеята за допитване на 25 май, ГЕРБ ще инициира подписка за провеждането му. Ако се съберат 500 000 подписа на граждани, депутатите ще се съгласят с провеждането на вота.

Leave a Comment