Френският L`Expansion: Икономиката на България може да нарасне с до 1,9% през 2014 г.

Икономиката на България може да нарасне с до 1,9% през 2014 г. Прогнозата е публикувана във френското авторитетно икономическо списание L`Expansion.
В материала се разглеждат перспективите за развитието и растежа на 180 държави по света за тази година. България е в групата на страните, където се предвижда растеж от 0 до 1,9 на сто, съобщава „24 часа“.

Икономиката на България може да нарасне с до 1,9%

Икономиката на България може да нарасне с до 1,9%

По данни на българското правителство БВП ще отбележи ръст от 1,8% през тази година. Икономиката ни се оживява, бизнесът е честен с държавата и тя с него, коментира преди дни министър Драгомир Стойнев.
Френското издание посочва, че прогнозите се базират на данни, получени от МВФ, Световната банка, ЕБВР, водещи инвестиционни банки, както и на данни от правителствата и централните банки на страните.

В публикацията Гърция и Словения са отбелязани като държави, където се очаква да има рецесия през тази година. В Турция пък се очаква растеж до 3,9 на сто. Страните с над 8 на сто нарастване ще са Монголия, Туркменистан, Мозамбик, Конго, Перу.

От доклад за пазара на труда на българската анализаторска компания „Индъстри уоч“ пък става ясно, че заплатите за средни позиции в София се увеличили през 2013 г. и били нетно около 1000 лв.
Позициите със среден профил изисквали определени качества и умения у служителите, но не и специализирано знание. Работодателят оценявал често предишен опит по-високо, отколкото образователни степени. Пример за такива позиции били дистрибутори, касиерки, рецепционисти.

Между 470 и 640 лв. след данъци и осигуровки пък варирали заплатите за базови позиции в големите градове. За тях обикновено се ползвал нискоквалифициран труд.
От „Индъстри уоч“ отчитат, че общият брой на трудовите договори се е свил с около 32 000 през 2013 г. предимно в преработващата промишленост, търговията и строителството.

Leave a Comment