Брюксел съобщава утре дали „белите якички“ при тютюна ще останат на яслата

Група производители обявили на среща с министър Греков, че държат да се запази стария ред на подпомагане
Проф. Димитър Греков, Бюрхан Абазов, Цветан Филев и още 30-на производители на тютюн се срещнаха в института край Марково

Проф. Димитър Греков, Бюрхан Абазов, Цветан Филев и още 30-на производители на тютюн се срещнаха в института край Марково

„Утре сутринта (5 февруари) очакваме Правния отдел на Европейската комисията по земеделие да ни съобщи решението си дали е възможно да променим референтния период за тютюнопроизводството„, съобщи днес на среща с производители на едролистни сортове тютюн зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Той, както и министър Димитър Греков, пристигнаха днес в 14 часа в Института по тютюна и тютюневите изделия края Марково, където ги чакаха около 30 човека от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, сред които и председателят Цветан Филев.

Ако отговорът е, че това е възможно, министерството трябва да вземе за база 2012 г., а не 2013-а, предложи зам.-председателят на асоциацията Асен Кичуков. В противен случай отново ще имаме несправедливо разпределение, предрече Кичуков, а Абазов се съгласи с него. „Така е. През 2007 г. националните данни бяха, че са произведени 30 000 т тютюн. През 2008 – 29 000 т, а през 2009-а, когато се разбра, че ще се дават суми за диверсификация, изведнъж отчетохме 54 000 тона произведен тютюн. Това не е нормално“, коментира той.

Министър Греков обясни, че тази сутрин е имал среща с друга група, свързана с тютюна. Нейни представители настояли да се запази базата данни от периода 2007-2009 г. Според проф. Греков обаче това ще е дълбоко несправедливо спрямо тези, които наистина отглеждат културата в последните години.

Абазов уточни, че дори и юристите от Брюксел да откажат промяна на референтния период, Министерството на земеделието и храните така или иначе ще подготви регистър на производителите с актуална база данни. „Защото, ако сега ме попитат колко са тютюнопроизводителите в България, аз не знам. Ако ме попитат колко са заетите с тютюн площи – аз пак не знам. Ако ме попитат какво количество е произведеният тютюн – ами, не знам“, посочи абсурдната неосведоменост на министерството Бюрхан Абазов.

тютюнопроизводители на среща с министър ГрековЦветан Филев поиска да разбере дали министерството не би могло да отпусне за 2014 г. 100% от разрешената от ЕС сума за подпомагане, която е 80 550 евро. За тази година от МЗХ предварително обявиха, че националната помощ за бранша ще е увеличена (през 2013 г. бе 73 млн. лв.)  на 100 млн. лв.  Проф. Греков отговори, че от ЕС са разрешили национални доплащания в размер на общо 262 млн. евро. С тези средства трябва да се подпомогнат и други браншове като зеленчукопроизводството, овощарството и т.н. С тези думи той отряза, макар и не директно, производителите дошли на срещата.

Бюрхан Абазов предположи, че при промяна на референтния период помощите за тези, които в действителност отглеждат тютюн, ще се вдигнат с 10%.

На въпроса на Цветан Филев кога държавата ще започне да превежда обещаните 100 милиона, министър Греков отговори, че това ще се реши на първия Консултативен съвет за тютюнопроизводство. Той обаче не уточни кога по-точно ще се проведе.

 

Leave a Comment