Хлябът у нас – без ГМО

Хлябът у нас не съдържа генно модифицирано (ГМО) зърно. Това заяви д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред TV7 . През миналата година специалистите са взели над 100 проби за наличие на ГМО, като всички те са били отрицателни, допълни Николов.

Хлябът у нас не съдържа ГМО

Хлябът у нас не съдържа ГМО

По повод появилите се информации за вредата, която нанасят на здравето ни хидрогенираните масла в маргарина, сладкарската сметана и палмовото масло, председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин призова да се започне обществен дебат, в който да се дискутират въпросите дали да се забранят или в началото първо да се ограничи използването на хидрогенираните масла.

„В САЩ има ограничения да се ползват под 1% трансмазнини“, твърди Хусеин.

От известно време зад Океана дори се води ожесточена дискусия за трансмазнините. Чуват се призиви за пълната им забрана в хранителни изделия.

Камен Николов от БАХБ подкрепи предложението за обществено обсъждане на проблема, като според него усилията трябва да се насочат към инициативи, които да научат децата на рационално и балансирано хранене от най-ранна възраст. Според него една забрана не може да е решение. „Има директиви, които трябва да спазваме като страна членка на ЕС. Няма директива, която да забранява трансмазнините“, твърди Николов.

Диана Хусеин даде пример с производители, които вече са започнали да изключват хидрогенираните масла при производството на свои продукти и да ги заменят с нетретирани растителни мазнини.

Leave a Comment