Хлябът у нас – без ГМО
Хлябът у нас не съдържа генно модифицирано (ГМО) зърно. Това заяви д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред TV7 . През миналата година специалистите са взели над 100 проби за наличие на ГМО, като всички те са били отрицателни, допълни Николов.
По повод появилите се информации за вредата, която нанасят на здравето ни хидрогенираните масла в маргарина, сладкарската сметана и палмовото масло, председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин призова да се започне обществен дебат, в който да се дискутират въпросите дали да се забранят или в началото първо да се ограничи използването на хидрогенираните масла.
„В САЩ има ограничения да се ползват под 1% трансмазнини“, твърди Хусеин.
От известно време зад Океана дори се води ожесточена дискусия за трансмазнините. Чуват се призиви за пълната им забрана в хранителни изделия.
Камен Николов от БАХБ подкрепи предложението за обществено обсъждане на проблема, като според него усилията трябва да се насочат към инициативи, които да научат децата на рационално и балансирано хранене от най-ранна възраст. Според него една забрана не може да е решение. „Има директиви, които трябва да спазваме като страна членка на ЕС. Няма директива, която да забранява трансмазнините“, твърди Николов.
Диана Хусеин даде пример с производители, които вече са започнали да изключват хидрогенираните масла при производството на свои продукти и да ги заменят с нетретирани растителни мазнини.