Младежи ще развиват биоземеделие в обезлюдено родопско село

Няколко младежи са избрали доброволно да живеят и да работят в почти обезлюденото родопско село Гудевица, което се намира в Горното поречие на река Арда и в което живеят едва двадесетина възрастни хора.

Село Гудевица

Село Гудевица

Младежите имат желание да са сред природата, да се занимават с биоземеделие и отглеждат редки растителни видове.

Един от тях е Теодор Василев, председател на читалището “Бъдеще сега” в Гудевица . По думите му някои от младежите, които са решили да сменят адресната си регистрация, имат наследствени къщи в селото. Другите ще живеят при тях и ще го направят от любов към природата.

На Гергьовден младите хора стартирали по традиция земеделската година с откриването на “Омайна градина”, в която ще отглеждат защитени растения, характерни само за Родопите като мурсалски чай, родопски крем и родопска ръж.

Читалището в с. Гудевица

Читалището в с. Гудевица

В градината ще има и характерни за планината билки и подправки, поясни Василев и добави, че закриването отново ще е по обичай и ще е на Димитровден.

Двама от ентусиастите, пожелали да се целогодишно в Родопите, са чужденци – испанец и италианка. Очаква се скоро да пристигнат още 20 младежи от България, които искат да се включат в отглеждането на редките растения, като има и заявки от още чуждестранни почитатели на Родопите и биоземеделието.

Leave a Comment