За бавното излизане от кризата е виновно отложеното потребление

Отложено потребление спъва излизането на България от кризата. Депозитите на бизнеса и домакинствата намаляват като брой, но се увеличават като сума и това е явен признак на отложено потребление на вътрешния пазар. То се наблюдава както при крайните потребители, така и при фирмите. А в същото време все по-малко са тези, които могат да си позволят да спестяват, съобщава Дарик.

Отложено потребление спъва излизането на България от кризата

Отложено потребление спъва излизането на България от кризата

Броят на депозитите намалява с 3.9% до 12.454 млн., докато обемът им нараства с 9% на годишна база през декември до 53.149 млрд. лв. Разнопосочните тенденции се дължат на силно увеличение на обема на депозитите на бизнеса и на населението с размер над 100 хил. лв. и на спад с 6.9% на броя на депозитите до 1000 лв. Това вероятно е признак, че богатите в България стават все по-богати, а бедните все повече.

В същото време кредитите за бизнеса и домакинствата са 2.786 млн. броя към края на четвъртото тримесечие на 2013 година. На годишна база броят им нараства с 1.9%, а общият им размер се увеличава с 0.03% до 53.822 млрд. лева. При кредитите се забелязва засилено търсене на такива от 5000 до 10 000 лв. от бизнеса и от 1000 до 2500 лв. от домакинствата, показват последните данни на БНБ.

Ръстът както в броя, така и в обема на кредитирането в тези сегменти, показва оживление на вътрешния пазар, дребния бизнес и крайното потребление, което се потвърждава от растящите обороти в търговията на дребно през последната половин година.

Leave a Comment