Станишев видя ръката на Калфин в брюкселска медия

Лидерът на социалистите заяви, че Моника е майка на четири деца и няма време да управлява държавата

Сергей СтанишевСергей Станишев заподозря, че зад коментарна публикация в Euraktiv стои бащата на сътрудник на Ивайло Калфин, който работел във въпросната брюкселска медия.  А в текста се цитира Жан-Мишел дьо Ваел, преподавател по политически науки в Свободния университет в Брюксел. Дьо Ваел казва: „Станишев е камъче в обувката на Шулц, и то такова, което може да бъде болезнено. Защото той е лесна мишена за атаки. Позицията на Сергей Станишев начело на ПЕС бе голяма изненада за много наблюдатели. Той не бе силен кандидат, а резултат от труден компромис и днес виждаме колко скъпо може да струва този избор.“

Лидерът на социалистите изрази това подозрение докато гостуваше на „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Секунди преди Станишев да влезе в студиото, Цветан Цветанов поиска в пленарната зала оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев, а цялата група на ГЕРБ скандираше „Оставка“. В това време започна и интервюто със Станишев.

Председателят на социалистите каза, че БСП е затворила страницата АБВ, и не иска да коментира действията на „тази нова политическа фракция“. Той посочи, че „никой не може да прави хората будали“ във връзка с констатацията, че АБВ обслужва интересите на ГЕРБ. „Още при инициирането на АБВ през 2010/2011 г. Първанов го беше замислил като конкурент на БСП“, посочи той. „Ние вече се произнесохме, няма да влизаме в обяснителен режим“, заяви Сергей Станишев.

Червеният лидер обясни, че за спечеления от Моника Йосифова европейски проект и върнатите впоследствие пари (близо 60 хил. евро), Европейският парламент е написал официален отговор. В него се посочва, че процедурата по избора е била прозрачна и проектът на Моника бил един от най-добрите. И че няма конфликт на интереси, цитира по памет Станишев. Въпреки това Моника взела решение да върне сумата, тъй като „живеем в ненормална среда“.

На въпроса вярно ли е, че Моника управлява държавата, Станишев изсумтя. „Като слушам тези приказки имам чувството, че има много комплексирани мъже“, коментира той. И посочи, че съпругата му има четири деца, за които се грижи и няма време да управлява страната.

Станишев нарече Цветан Цветанов със странната дума „гьонсурат“, нескривайки възмущението си от внесения вот на недоверие в областта на сигурността. Той напомни за подслушванията, лекарите от Горна Оряховица, страха и т.н., в които държавата се е намирала в годините, когато вътрешен министър е бил Цветанов. В същото време обърна внимание и на заслугите на Цветлин Йовчев при реформирането на МВР, охраната на границите и сепарирането на бежанците.

Предложенините от президента Росен Плевнелиев въпроси за референдум, Станишев определи като „евтин политически трик“. „От седем месеца дискутираме с обществото новия Изборен кодекс, а три месеца преди изборите президентът излиза с три бомбастични идеи“, възмути се Станишев.

Leave a Comment