15 мерки за борба с битовата престъпност ще прилага МВР

МВР залага на 14 мерки за борба с битовата престъпност, а присъствието на жандармерията е 15-тата. Това каза за Фокус главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Сред мерките са преразпределение на вътрешни ресурси, прави се явно и секретно наблюдение, блокират се възлови кръстовища, където се изтеглят хора, които извършват кражби и обири по селата. Лазаров съобщи още, че се обновява интерактивната карта, която показва къде са местата с повишена концентрация на престъпления, създават се съвместни екипи за промяна на нормативната база с Асоциацията на охранителните фирми.

МВР залага на 15 мерки за борба с битовата престъпност

МВР залага на 15 мерки за борба с битовата престъпност

Друга мярка е въвеждане на доброволните сътрудници. Главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че е отворен за сътрудничество с бивши служители на МВР, които предлагат доброволната си помощ в борбата с битовата престъпност. Той подчерта обаче, че това трябва да се случи в рамките на правен механизъм и ясни правила, подкрепени със съответната нормативна база, когато влезе в сила новият закон за МВР. „Това е ресурс, това са подготвени с хора, със съответната гражданска позиция и морални устойчиви възгледи за изграждане на обществото“, заключи Светлозар Лазаров.

Според него се е стигнало до ниска ефективност и почти никакво противодействие и профилактика на криминалния контингент, защото Министерството на вътрешните работи е обезсилено и обезкървено откъм оперативен ресурс. „Няма секретни сътрудници, няма наличната агентура“, коментира главният секретар на МВР.
„Трябва да има трайна тенденция, устойчивост, която да успокои обществото и хората да се чувстват по-сигурни“, заяви Лазаров. Той цитира данни от доклад на прокуратурата, че 2/3 от престъпленията не се разкриват, което обезсърчава хората да подават сигнали. В последните 4 години има една много трайна устойчива тенденция на повишаване на нивото на битовата престъпност, а през 2013 г. има намаление с 1,5%. „Важното е, че възходящата линия на тази тенденция е пресечена“, допълни Светлозар Лазаров.

Leave a Comment