Как Георги Коритаров обърна историята на страната преди 17 години

По негова идея Петър Стоянов свикал Консултативен съвет, след който се разбра, че БСП връща мандата за съставяне на правителство

Георги Коритаров„Много спекулации се натрупаха за случилото се на 4 февруари преди 17 години. Не ми се иска да се включвам в този кавказки тебеширен кръг“ (театрална постановка по Бертолт Брехт), каза тази вечер журналистът Георги Коритаров в студиото на „Лице в лице“. Той бе поканен да разкаже за събитията през тези паметни дни, тъй като наскоро Стоян Денчев разкри, че Коритаров има значително участие в тях.

Бившият водещ на сутрешния блок на Нова телевизия поясни, че по това време е работел като кореспондент на „Свободна Европа“ и е следял проявите на БСП. Коритаров припомни, че на 42-я партиен конгрес било решено партията да сформира втори кабинет след оставката на Жан Виденов с министър-председател тогавашният шеф на МВР Николай Добрев. Коритаров обясни, че е бил силно притеснен от това решение, тъй като ескалацията на недоволството на хората ставала все по-гореща. Добрев е трябвало да изпълни решението на конгреса, нямало как да се отклони от него. „Стигнах до извода, че единственото възможно решение е лицето, избрано да ръководи следващото правителство, да върне мандата“, поясни Коритаров. В помощ на тази „работна хипотеза“ било и писмото на неврокопската партийна организация, в което Николай Добрев бил посъветван да не позволява да се стигне до кръвопролитие.

На разширения пленум на БСП на 3 февруари 1997 г. партийното ръководство потвърдило решението си да продължи да управлява страната. Само 7 гласували против. Веднага след това имало пресконференция, на която Коритаров умишлено задал злобния въпрос на Добрев: „Искате ли да влезете в историята като кръволока Александър Цанков?“ Добрев много се ядосал, но след края на пресконференцията поканил журналиста на разговор. „Зададох му въпроса дали си дава сметка, че на 5 февруари, когато бе планирана блокада около парламента, могат да пострадат доста хора“, припомни си Коритаров. Покойният Добрев отговорил, че вече са подготвени водни оръдия, пожарни с ледено студена вода. (А тогава беше минус 15 градуса, вметна журналистът). Също така било предвидено да се спуснат барети от хеликоптери, които да разбият тълпата.

„Попитах Добрев има ли подкрепата на партията си, ако реши да върне мандата. А той ми отговори: Не, нямам“, цитира Коритаров. Лидерът Георги Първанов също бил против решението за отказ от съставяне на правителство.

Тогава журналистът подхвърлил версията, че ако се стигне до граждански конфликт и при съществуващата международна изолация, след няколко месеца правителството на БСП ще падне. Партията може да бъде забранена. Под натиска на хората е напълно възможно да се възстанови Търновската конституция и Симеон Сакскобургготски да се завърне като цар.

„Това впечатли Добрев. Той каза, че не иска да окървавява своя народ и така срещата ни приключи“, описа Коритаров.

След като размишлявал цяла нощ, журналистът стигнал до идеята, че ако президентът Петър Стоянов свика Консултативния съвет по национална сигурност, е възможно от името на по-широк кръг да се подпише декларация за отказ на БСП от съставяне на второ правителство. По този начин щяло да бъде защитено достойнството на Николай Добрев и да бъде опазен мирът в държавата.

„Бях в добри контакти с Петър Стоянов и с Нери Терзиева. И в 8 часа сутринта на 4 февруари отидох при президента“, продължи журналистът.

Той представил пред държавния глава идеята си и предизвикал безпокойството му. Резервите на Петър Стоянов били свързани с това, че КСНС има само съвещателни функции. И че Иван Костов също трябва да поеме отговорност за предстоящите събития.

„Много бях впечатлен, когато попитах президента като главнокомандващ, как, според него, би се държала армията, ако полицията застане срещу протестиращите хора. Петър Стоянов каза, че не е изключено армията да се разцепи поделение срещу поделение. Тоест, да избухне Гражданска война“, разкри възможните събития Коритаров.

С този въпрос той успял да убеди президента да свика Консултативния съвет. Той бил обявен за 14 часа.

Така всъщност се е стигнало до одобряването на декларацията, подготвена от тогавашния депутат от ДПС Стоян Денчев, за това че БСП се отказва от мандата.

Коритаров уточни, че когато попитал Николай Добрев не иска ли да даде шанс на демокрацията в лицето на СДС, покойният отговорил: „Да дам шанс на демокрацията? Глупости!“ Според Николай Добрев СДС искал да навакса икономическите позиции, които е загубил от управлението на Жан Виденов и Любен Беров. Неосъщественият червен премиер смятал, че СДС се готви за реванш и дори нарекъл ръководството „сини табилани“.

„Ако на паметника на Николай Добрев трябва да има надпис, той трябва да е „От признателните граждани на Република България“, смята Георги Коритаров.

 

Leave a Comment