Венелин Петков оглави новините на Би Ти Ви

 

Водещият на вечерните новини заема поста на внезапно напусналата Люба Ризова

Венелин ПетковВодещият на централните вечерни новини на Би Ти Ви Венелин Петков е новият директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви, съобщиха от медията. Той поема поста от Люба Ризова, която преди седмиза изненадващо обяви, че напуска телевизията. „Много се радвам“ коментира главният изпълнителен директор на Би Ти Ви Медия груп Павел Станчев. „Венелин е едно от най-емблематичните ни лица и има всички качества, за да се справи успешно.“

„Журналистиката не е професия, а кауза. Винаги съм вярвал в това и съм приемал работата си в Би Ти Ви Новините по този начин. Новата позиция носи много предизвикателства, които ще посрещна с всичко, на което опитът ми ме е научил“, каза Венелин Петков по повод новата позиция.

Основна част от професионалната си кариера той изгражда в Би Ти Ви, където постъпва като репортер и водещ още при създаването на телевизията през 2000 г.

Венелин Петков е магистър по английска филология от Софийския университет „Свети Климент Охридски”. През 1996 г. печели стипендия на фондация „Фулбрайт“ и заминава в САЩ, за да продължи образованието си. Има магистърска степен по телевизионна и радио-журналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на щата Мисури-Колумбия. По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радиоверигата NPR. След това кандидатства за стаж в CNN, където остава на работа като асоцииран продуцент.

В Би Ти Ви Венелин Петков е автор на множество материали, между които са  поредицата „Пътуване в Афганистан” и филма „Трансформация” и други. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика „Пийбоди”.

Продуцент е на bTV Документите от създаването на предаването през 2007.

 

Leave a Comment