УниКредит Булбанк: Кредитите за земеделието ще растат с двуцифрени темпове

Кредитите, свързани със сектор селско стопанство, ще продължат да нарастват с двуцифрени темпове и през 2013 г.,

Хампарцумян и Павлов

Кристофор Павлов /вляво/ и Левон Хампарцумян

прогнозира днес главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Това ще компенсира преустановените инвестиции във възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, които се финансираха с банкови заеми. Главният икономист смята, че през 2013 г. ще има значителен ръст на кредитирането на малки и средни предприятия заради старта на някои инициативи, свързани с европрограми.

„Има нужда от системни реформи, от непрекъснати усилия, защото колкото по-добра е бизнес средата, толкова по-прекрасно място за живеене ще бъде страната ни“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Банковите експерти са уверени, че тази година ще има ново намаление на лихвите по кредитите заради подобряване на ликвидността.

Финансовата задлъжнялост ще продължи да намалява в повечето страни в ЕС. Това се отнася, както за фирмите и домакинства, така и за правителствата, като ще е необходим продължителен период от време преди процесът да приключи.

„Лошите кредити ще останат завишени през 2013 г., но те са на ниво, което е управляемо и няма да доведе до спасяване на банки със средства на българските данъкоплатци”, коментира още Кристофор Павлов.

Leave a Comment