Кайсиите и прасковите са готови да цъфнат! Студ под 0 градуса ще ги унищожи

Обичайно дръвчетата отварят пъпките си в края на март. Ако се случи чудото да няма мразове до края на април, плодовете ще се появят на пазара още през май.

Стефанка ЦоневаСобствениците на градини с кайсии и праскови са силно притеснени от необичайно топлите февруарски дни. „Кайсиите тръгнаха. Пъпките са във фаза бутон, вижда се вече розовия цвят“, съобщи Стефанка Цонева, производител на кайсии и ябълки около Пловдив. Според нея, ако времето се запази все така топло с дневни температури около 20 градуса, до края на седмицата ще имаме първите цъфнали кайсии.

Марияна Митова, който отглежда с брат си Людмил една от най-хубавите прасковени градини в страната – в землището на село Оризари, потвърди

Людмил Митов и Мариана Митова

Мариана и брат ѝ Людмил Митов в градината миналото лято

наблюденията на Стефанка Цонева. „Дърветата са напъпили. Малко остава да цъфнат.“

Огромният проблем е в това, че производителите искат, но не могат да се надяват на чудото до края на февруари и през целия март да не настъпят по-сериозни застудявания.

Стефанка Цонева твърди, че ако кайсиите  цъфнат, а по време на цъфтежа градусите паднат дори само до минус 0.5, то цветовете ще измръзнат и реколтата ще бъде провалена.

Мариана Митова пък обясни, че цветовете на прасковите могат да издържат без повреди най-много до минус 1.5 градуса. Стане ли минус 2 градуса с тях е свършено.

Националният институт по метеорология и хидрология показва на картата в интернет страницата си, че вчера, 17 февруари, минималната температура в Пловдив е била минус 1 градуса, а максималната 20. За днес прогнозата за минималните градуси е 4, а за максималните 19. Утре минималната температура ще е 6 градуса, а най-високата отново 19.

цвят от кайсия

Цвят от кайсия – гледка, която през април радва овощарите, а през февруари ги ужасява

Това означава, че дръвчетата ще продължат да се развиват, цветовете да се отварят и нищо чудно през уикенда да видим цъфнала овошка.

Биологията на кайсиевото дървото у нас определя цъфтежът да е в края на март и началото на април. Тази година обаче е различно. Стефанка Цонева обясни, че ако стане чудото през този и следващия месец да няма отрицателни температури, то първите плодове ще са готови за пазара още в началото на месец май. Обичайно българските кайсии се появяват по тържищата и пазарите в края на юни и началото на юли.

Метеорологичните прогнози за този и следващия месец са противоречиви. Като цяло се очаква март да е по-топъл от обичайното.

Според Синоптик.БГ на 25 и 26 февруари минималните температури в Пловдивско ще паднат до минус 1 градуса, а максималните ще са 13.

„Пръскахме с бордолезов разтвор и с тирам, тъй като третиранията забавят растежа. Но не можеш да излъжеш природата. Дърветата са се събудили и се развиват“, каза притеснена Стефанка Цонева.

Ако кайсиевите и прасковените дръвчета (същото важи и за сливите, които цъфтят по-рано, а също и за черешите) цъфнат и след това настъпи студ, няма да имаме българска реколта от тези плодове. Производителите ще имат нулева година и само разходи.

Застрахователите отказват да покрият подобен риск. Националните земеделски програми помагат срещу подобни климатични аномалии, но изключително слабо.

Свързани публикации: Търговци гърчат най-хубавата градина с праскови в родината

Стефанка Цонева: Помощта за горивата била за малките и средни ферми? Пълна заблуда!

Leave a Comment