24 февруари: Дяволският мост на река Арда е обявен за паметник на културата

На днешната дата преди 22 г. е създаден и Национален парк Рила

На 24 февруари 1984 г. Дяволският мост на река Арда, който се намира близо до град Ардино е обявен за паметник на културата. Дяволският мост (Шейтан кюприя) се намира в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино близо до село Дядовци.

24 февруари: Дяволският мост на река Арда е обявен за паметник на културата

24 февруари: Дяволският мост на река Арда е обявен за паметник на културата

Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.

Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море..
На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа.

Дяволският мост

Дяволският мост

По нареждане на султан Селим I през средновековието мостът бил възстановен, за да продължат и търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“, което в превод от турски означава Дяволски мост.

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста (майстор) Димитър от село (днес град) Неделино.

В близост до моста е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След извършване на възстановителна дейност през 2013 г. пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран.

До моста може да се достигне по черен път с автомобил. В близост до него е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник.

На 24 февруари е създаден Национален парк Рила

На 24 февруари е създаден Национален парк Рила

На 24 февруари 1992 г. е създаден и Национален парк Рила. Това е най-големият от трите национални парка на територията на България. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност.

Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. От територията на парка извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица.

Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход. На територията на парка се намира и най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала.

Leave a Comment