Токът може да падне, заяви цигареният дистрибутор и шеф на ДКЕВР

Енергийната мафия, която купува евтино и изнася скъпо електричеството от АЕЦ, ще трябва да намали печалбите си
Юлиана Иванова

Юлиана Иванова бе пестелива на обещания

Новият председател на ДКЕВР Юлиана Иванова прогнозира, че има възможност цената на електричеството да падне. Пред бТВ тази сутрин тя каза, че е назначила комисия, която да се заеме със задачата. Поевтиняването на електроенергията било възможно ако се промени енергийният микс. В момента голяма част от най-евтиния ток – този от АЕЦ „Козлодуй“, се продава на търговци, които го изнасят на високи цени. Ако част от него се върне към националната мрежа и се намалят заявките на електричество от ТЕЦ, които произвеждат скъпо, свалянето на тока ще бъде възможно. Това заяви вчера пък министър Делян Добрев.

Преди да подаде оставка, предишният председател Ангел Семерджиев бе предвидил, че цената на електроенергията би могла да поевтинее с 2 процента от 1 юли 2013 г. заради действащите когенерации и по-малкото зелени енергии, които влизат в крайната цена. Още по-рано пък той заяви, че токът ще поскъпва и това е сигурната му посока – нагоре.

Юлиана Иванова отказа да прогнозира с колко може да падне електроенергията. Тя не посочи и как точно това би могло да стане.

Ще бъдат проверени инвестициите на централите, каза още Иванова, като побърза да уточни, че джиповете на ЕРП-а не влизат в това перо и не влияят на крайната цена. Новият председател каза още, че кражбите на електричество са част от цената, тъй като те са включени в така наречените „технологични загуби“. След 2010 г. ДКЕВР признала 15% технологични загуби на 3-те ЕРП. В другите държави този процент варирал между 10-12%, максимум 15.

По повод  това, че чрез свой онлайн магазин Иванова е продавала цигари, което от миналата година е забранено от закона, тя потвърди, че е извършила нарушение и каза, че не иска да се оправдава. Допълни обаче, че не е правила пропаганда на цигари в информационното общество, което забранява законът.

Leave a Comment