Три години и половина затвор за Октай Енимехмедов

Съдът реши, че нападението срещу Ахмед Доган не е опит за убийство, а закана

Октай ЕнимехмедовОктай Енимехмедов получи ефективна присъда от три години и половина затвор. Софийският градски съд осъди младежа за това, че на 19 януари миналата година по време на националната конференция на ДПС насочи газов пистолет към главата на Ахмед Доган, докато той четеше доклад от трибуната. Енимехмедов преодоля необезпокояван охраната и натисна спусъка на оръжие, за което знаеше, че е повредено.

По-рано днес прокуратурата поиска нападателят да остане 17 години зад решетката.

Съдът обаче прие, че няма данни младият мъж да се е опитал да убие почетният председател на ДПС Ахмед Доган, а актът с насочване на газов пистолет представлява закана за убийство. Един от съдиите в състава е бил на особено мнение.

Според съда  Енимехмедов  е извършил непристойни действия, нарушаващи обществения ред, демонстративно насочвайки оръжие срещу Ахмед Доган, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Студентът Енимехмедов прекара в килия 13 месеца и една седмица.

Беше напълно реално да няма късмета да остане жив след инцидента, но той оцеля след зверския побой, в който се включиха делегатите на събитието. По-късно бе събрана подписка с 10 000 подписали се, с която се искаше наказание за биячите на Октай Енимехмедов. Имаше подписка и за издигането му за депутат, но тя бе неуспешна, въпреки че неочаквано много хора я подкрепиха. (Коментар за това – тук.)

Енимехмедов бе включен и в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия. В него младежът обяви, че Васил Левски е неговият кумир и обвини Ахмед Доган в манипулиране на турското малцинство.

Ахмед Доган бе призоваван няколко пъти като свидетел, но нито веднъж не се яви на заседание. Отначало той представяше болнични листове, а накрая се отказа да бъде свидетел. Преди това се оттегли и като обвинител.

 

Leave a Comment