Гавриил, Неофит и Галактион – някой от тях ще е партриархът

Гавриил не е сътрудничил на ДС, Неофит е с „най-чисто“ досие, миналото на Галактион – проблемно
Митрополит Йосиф

Дядо Йосиф прекара деня между отчаянието и радостта

След тежък и продължителен избор, започнал още от вчера предиобед, Синодът гласува тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият български патриарх другата неделя. Още вчера кандидатурата на Галактион Старозагорски бе утвърдена. Днес гласуването зацикли. Проблемът до ранния следобед бе, че фаворитите митрополит Неофит Русенски и ловчанският владика Гавриил събираха по 9 гласа. Според Устава на Българската православна църква номинираните трябва да са получили по 2/3 гласове от 14-те участници в Синода. Тоест по 10 гласа.  Кирил Варненски е събирал между 4 и 6 гласа.

Рано следобед говорителят на синода дядо Йосиф дори се разплака, когато каза пред медиите, че е възможен провал на църковния събор, насрочен за 24 февруари. Той добави, че вече двама от делегатите в САЩ за пристигнали за събора, освен това са изпратени поканите до високопоставени гости. Но не това беше главното му притеснение, а че изборът на кандидатите се върти в омагьосан кръг и Църквата може да остане за продължително време без патриарх.

По-късно  стана ясно, че владиците са решили да променят регламента. Йосиф Американски обясни, че след размисъл митрополитите стигнали до извода, че две трети от общо 14-те гласа в Синода са равни на 9 гласа и една трета, което е по-близо до 9 отколкото до 10 гласа. Така било решено митрополитите, които от вчера насам неизменно взимат по девет гласа – Неофит и Гавриил, да бъдат посочени като избрани. 26 гласувания бяха проведени докато се стигне до това решение.

                                                                                                                                     ФАВОРИТИТЕ
Дядо Гавриил

Единственият фаворит без досие – Гавриил

Митрополит Гавриил Ловчански: Диплома за инженер, душа на монах, ум на икономист

Митрополит Гавриил е роден 1950 г. с името Цветан Динев /62 г./. Завършил е Висшият инженерно-строителен институт. Още като студент станал силно религиозен, любимият му манастир бил Клисурският „Св. Петка“ край Банкя, където намерил духовния си наставник в лицето на руската монахиня Мария. На 29 г. се замонашва, а през 1984 г. завършва богословие. Специализира 2 години в Московската духовна академия и остава в Москва като представител на Българската църква в Руската партиаршия от 1991 до 1998 г. След като се завръща в България става игумен на Клисурския манастир „Св. Петка“ край Банкя. По време на разцеплението, когато Иван Костов е премиер, Гавриил прехвърля валутните резерви на БПЦ в руска банка с благословията на патриарх Максим. Владика на Ловчанската митрополия става през 2001 г. Той е председател на Върховния църковен съвет, който се занимава с икономическите и имотните дела на Църквата.

Дядо Неофит

Неофит Русенски е сред най-просветените владици

Митрополит Неофит Русенски: Ректор на Духовната академия, първи декан на Богословския факултет в СУ

Митрополит Неофит Русенски е роден през 1945 г. /67 г./в бедно семейство. От дете е силно вярващ. На 20г. завършва Духовната семинария, а 6 години по-късно и Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир. Неофит става ректор на Духовната академия през 1989 г. Две години по-късно е първият декан на Богословския факултет към Софийския университет „Климент Охридски“. Избран е за митрополит през 2001 г. При разсекретяването на досиетата, от Комисията обявиха, че неговото е сред най-„чистите“ – само 16 страници. По-късно Неофит казва, че никога не е имал желание да злепостави някого или да ползва привилегиите на ДС. Бил е вербуван през 1983 г. а след 10 ноември сам прекъсва всякакви връзки с ДС.

Дядо Галактион

Галактион е бил игумен на Рилския манастир

Митрополит Галактион Старозагорски: Агент на ДС, покаял се разколник и бащица на архонти 

Митрополит Галактион е роден 1949 г./63 г./Завършва Софийската духовна академия, а през 1969 г. е подстриган за монах. Бил е йеромонах в Бачковския манастир. През 1978 г. специализира в Московската духовна академия, а по-късно завършва Източния църковен институт в Германия. Когато се завръща, става игумен на Рилската обител. През 2000 г. е избран за Старозагорски владика. Бил е сътрудник на ДС с агентурното име „Мишо“ като е сътрудничил на Шесто, Трето и Първо управление. Той е един от разколниците на БПЦ още през 1991 г., които искат свалянето на патриарх Максим. През 1995 г. се връща в лоното на официалната църквата. Избран е за депутат от СДС в 36-то Народно събрание. Заради това досието му е разсекретено още през 2007 г. Известен е с раздаването на архонтски титли – първо на Слави Бинев през 2007 г., после на петричкия бизнесмен Иван Кочев – Чомбе.

Още по темата: „24 февруари – нощта на Оскарите и българският патриарх“

Leave a Comment