Гаранционната схема спестява на фермерите 6000 лева от цената на кредита

По нея могат да кандидатстват бенефициенти с одобрени проекти по мерките 121, 122 и 123

Средно по 6000 лева пести фермерът ако се възползва от Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно на вчерашната презентация, в която участваха изпълнителният директор на Гаранционния фонд Самуил Шидеров и представители на банки.

Гаранционната схема бе представена от Самуил Шидеров (вдясно) и представители на банките

Гаранционната схема бе представена от Самуил Шидеров (вдясно) и представители на банките

От фонда са установили, че за периода от реалния старт на схемата до сега, бенефициентите – предимно фермери – са теглили кредити с размер до 200 000 лева. Сметката на експертите банкери показва, че ползвайки Гаранционната схема, кредитополучателите поевтиняват заема с 2 до 3 процента. А те се равняват на 4000 до 6000 лева.

Кой може да се възползва от схемата?

Гаранционният фонд е в помощ на  бенефициентите, които имат одобрени проекти по мерките 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Изпълнението на проектите е с краен срок до септември 2015 година.

Какъв е редът?

Гаранционният фонд е подписал договори с 14 търговски банки, които прилагат Гаранционната схема. Бенефициентите кандидатстват пред тях за включване в схемата. Именно банките разглеждат необходимите документи за отпускане на заема и преценяват надеждността на клиента. Един от важните им критерии е кандидатът да не е имал лоши кредити, вписани в черния списък на банковия регистър. Освен това годишният финансов резултат на бенефициента трябва да е положителен, тоест, да не е приключил предходната година със загуби. След одобрението на банката, кандидатът трябва да бъде одобрен и от Гаранционния фонд, който общо взето се съобразява с преценката на финансовата институция.

Облекчения

Като кандидатства по Гаранционната схема, бенефициентът получава по-ниска лихва. До момента от фонда са отчели, че средният лихвен процент на кредитите по схемата е 6.67 на сто. Според подписаните споразумения, таванът на банките не може да надхвърля 9%. Всяка от 14-те банки сама решава какво оскъпяване на кредита да предложи и затова от Гаранционния фонд съветват кандидатите да проучат внимателно предложенията на повече банки, за да изберат най-изгодните условия. Най-ниският лихвен процент, който е приложен до момента е 4 на сто.

Плюсът на Гаранционната схема е, че кандидатът не плаща такси и комисионни за заема.

Помощта на фонда

Гаранционният фонд издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

Бенефициентите досега

Гаранционният фонд стартира реално в края на 2011 година, въпреки че е бил създаден още през 2008-а. През декември 2011 г. от ПРСР са били прехвърлени към фонда 92 милиона лева. Досега той е гарантирал кредитите на около 215 проекта на обща стойност 235 милиона лева.

Рекордьори в ползването на Гаранционната схема са бенефициенти от Пловдивска област. Те са взели 25 кредита в общ размер на над 12,3 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. чрез подкрепата на Националния гаранционен фонд. Днес, 5 март, от 11:00 часа, ще се проведе информационна среща за Гаранционната схема в читалището на град Сопот. До края на седмицата ще бъдат проведени информационни срещи в Пазарджик – на 6 март и в Пещера – на 7 март. Следващата седмица ще има разяснителни събития в Смолян, Златоград, Хасково и Ивайловград.

Leave a Comment