Симеон Дянков предложен в НС на руската банка ВТБ

Симеон ДянковБившият финансов министър, а от миналата година и ректор на висшето Руско училище по икономика в Москва, Симеон Дянков може да влезе в Надзорния съвет на руската Внешторгбанк (ВТБ), съобщи руското издание „Комерсант“. Съветът на директорите на банката е одобрил списъка с кандидатите на надзора на банката, които трябва да бъдат одобрени от общото събрание на акционерите през юни.

Симеон Дянков е предложен като независим член на надзора на ВТБ.

Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер „Росимущество“ предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и на Симеон Дянков.

Руската Внешторгбанк (ВТБ) има преобладаващото държавно участие (75.5% от капитала). Тя е втората по големина банка в Русия. У нас ВТБ доби популярност след като придоби активи чрез дъщерни дружества в БТК, Булгартабак, Корпоративна търговска банка. За тях е известно, че са на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Впоследствие ВТБ излезе от Булгартабак, като го продаде на офшорни компании.

Leave a Comment