Хензел и Гретел – лошата българска приказка

Хензел и ГретелНали помните странната приказка за Хензел и Гретел – децата, които родителите оставиха в гората, защото не могат да ги хранят.  От стотиците разказани приказки, тази ми беше най-непонятна. Беше естествено тиква да стане на каляска, рокля да се събере в лешникова черупка, братя да се превърнат в лебеди и т.н., но родители да оставят децата си сами в дивата гора, защото не могат да ги хранят – това никога не го разбрах.

И ето че вчера, когато новините разказаха за експлозия в къщата в Севлиево, която уби 11-годишното момче Анатолий, си спомних за тази странна приказка. Тя обаче е в български вариант. Децата отново са оставени сами и отново заради немотия. Днешният град е като дива гора, в която дебнат какви ли не опасности – най-вече лоши хора, ток, газ. Привидно всичко е наред – има къща, има баба, която отсъства за няколко дни, има сигурно и добри съседи. Но бедата е в това, че деца на 11 и на 15 години, не могат да се сетят за скритите коварства на градските удобства. Дебне някакво невидимо зло, което само възрастен може да го взрив на къща в Севлиеводефинира и да го предотврати. Защото децата не познават опасностите. Те винаги мислят, че ще им се размине и че ги чака нещо хубаво – игра, вкусно ядене, завръщането на мама и татко.

В приказката Хензел и Гретел се спасяват от злата вещица, надлъгват я, изгарят я в огъня. И се връщат у дома, напълнили джобовете със скъпоценности на магьосницата. Приказката за момчето и момичето от Севлиево не завърши така, завърши ужасно. Анатолий не успя да види отново майка си, тя не успя да се завърне при него навреме. Баща му също. Единият работел в Гърция, другият в Германия. Александрина е с опасност за живота в Пирогов. Момичето още не знае, че повече няма да види малкото си братче.

Днес беше погребението на момчето. Майка му се върна от Гърция, баща му от Германия. Но каква разруха, какво бедствие ги събра отново у дома! Момчето отпътувало завинаги, момичето – за Пирогов, дома го няма.

А вещицата е жива. У нас тя се нарича безработица, бедност, лош късмет. В Севлиево ще я нарекат скъсан газопровод. А аз я наричам българската лоша приказка за Хензел и Гретел. За децата, които трябва да живеят с родителите си, но не могат, защото … една нощ мъжът казал на жена си: „Какво ще стане с нас?Как ще изхраним клетите си деца,като нямаме вече нищо дори за нас самите?“ (Братя Грим)

Leave a Comment