Протести срещу всичко и навсякъде

Жандармерията в София би, блъска и рани десетки тази вечер
протест

Чашата преля, скъса се всичко

Моторизирана жандармерия и полицаи биха, блъскаха и раниха няколко протестиращите в столицатаоколо 20 часа тази вечер. Това се случи в близост до Орлов мост, където недоволните се събраха, след като бяха спрени от силов кордон, препречил пътя им към парламента.  Реакцията на униформите бе посрещната с викове „Убийци“. На бойната линия се чу оглушителен шум от няколко десетки бомбички.  Преди това голяма група гневни столичани се събра пред паметника на Левски, където течеше официална церемония по честването на 140-годишнината от смъртта на народния революционер. Те не бяха допуснати в близост до държавниците, които бяха там, за да поднесат венци и речи. Затова фон на словото на президента бе неспирно освиркване.

Възгласите на протестиращите вече са насочени към Бойко Борисов, правителството и депутатите, отбелязват агенциите. Според хората по площадите обещаното отнемане на лиценза на ЧЕЗ е прах в очите. Намаляването на електроенергията с 8 на сто изобщо не ги радва. Обявяването на приватизационните договори нищо не променя. Най-честите лозунги тази вечер са „23 години стигат“.

„Чашата преля, скъса се всичко“, каза младеж от протеста в Силистра. „23 години съзнателно ограбване на народа стигат“, подкрепи го възрастен човек.  Хиляди се събраха в крайморския град и след като почетоха паметта на Левски, развяха знамена с искане за оставка.

Протестът в Благоевград е срещу всичко в страната, опита се да обобщи наблюдател. Към 500 души се събраха за да почетат Васил Левски и да кажат, че „23 години терор стигат“.

В Пловдив маршрутът на протестиращите започна от централата на ЕВН, после през Главната улица и площада, групата от около 500 човека се насочи към паметника на Левски. По пътя митингът скандираше срещу ЕВН, а също и срещу Бойко Борисов. При паметника на героя недоволните отдадоха почит, а после припомниха последните думи на Апостола преди обесването му: „Боже, опази България!“

В Казанлък гражданите започнаха подписка да не плащат януарските сметки за ток.

Политиците

Парламентарната група на БСП реши да не участва в пленарните заседания до края на седмицата. Малко по-рано Сергей Станишев заяви, че партийното ръководство е възложило на депутатите да не участват в обсъждането и гласуването на промените в кабинета. След това партийният лидер пък категорично заяви, че най-доброто решение на ситуацията е предсрочни избори.

 

Leave a Comment