Хиляди непознати ми помогнаха с SMS-и: „Дръж се!“

В добро здраве вече, Стефан Данаилов призна, че най-кошмарните му седем дни са били докато е чакал присъдата от биопсията

Стефан ДанаиловХиляди непознати хора помогнали на Стефан Данаилов с SMS-и: „Дръж се!“, „Силен си!“, когато прочели във вестниците, че любимият им актьор е болен с тежка диагноза. Обаждали му се по телефона да предлагат кръв, билкови рецепти и други лекове. Звънили му съученици, които не бил виждал от години, актьори, приятели, Станишев всяка седмица го търсел. Дори Иван Костов му изпратил съобщение по телефона: “ Ти си силен, нямаш право да се предаваш.“ „Това ти дава сили“, благодари днес за подкрепата пред Би Ти Ви Стефан Данаилов.

Той разказа и за трудните четири месеца след като узнал диагнозата си: лимфом, рак на кръвта. Преди това още от март миналата година започнала хрема, която продължила месеци наред. После усетил подутина от едната страна на гушата си. По някое време започнал да се поти нощем. После оглушал с едното ухо. След това, като гледал „Фамилията“, в която участва, забелязал на екрана, че има подутина и от другата страна. Пипнал мястото и усетил топче, твърдо като камък. И тогава попитал депутата лекар Емил Райнов какво да прави. Той го посъветвал веднага да си направи кръвни анализи. Отначало резултатите били добри, но един ден му се обадил лекар и му казал, че трябва да му се вземе биопсия от лимфата. Станало ясно, че се задава тежка диагноза.

„Една седмица само аз си знам какво преживях. Аз и съпругата ми“, сподели Стефан Данаилов. Накрая му се обадила негова приятелка лекарка и му съобщила: „От лошото по-лекото е“.

Актьорът, депутат, доайен в НС и преподавател в НАТФИЗ категорично отказал да се лекува в чужбина. Добави, че е имало голям натиск от негови приятели да приеме лечение в европейска болница, но се заинатил, защото вярва, че нашите специалисти са от висока класа. Негов лечител е проф. Михайлов от Националната хематология. Данаилов го нарече „ангел“ и „спасител“.

Стефан Данаилов каза, че много негови приятели са си заминали от тази коварна болест – рака. И той нерядко си е представял какво е да живееш с подобна диагноза. „Но едно е да си го представяш, друго е да се събудиш в два часа през нощта. Казвах си: „Какво да правиш! Такава ти е съдбата, Ламбе!“.

Актьорът даде съвет на другите болни от рак: „Не бива като чуеш лошата вест, да потънеш веднага. Трябва да не го приемаш на сериозно и да си мислиш какво искаш още да направиш.“

След като преминал курса с химиотерапия, двамата с проф. Михайлов отишли в Париж, за да повторят изследванията. В модерно оборудваната френска болница повторили данните, получени в софийската клиника по хематология. А проф. Михайлов призна, че ако някой му е бил предсказал, че някога ще пие кафе със Стефан Данаилов в центъра на Париж, нямало да повярва. Но точно това се случило.

В предаването включиха бивши и настоящи студенти на големия актьор, които наричат учителя си „мастер“. „За нас е повече от баща!“ „Присъствието му отключва най-доброто в тези, до които се е докоснал.“ „Толкова много го обичаме!“ … Тези и други топли думи се чуха от включванията, а Данаилов обясни, че винаги се е опитвал да даде самочувствие на студентите си. „Защото не можеш без крила да покориш публиката.“ Той призна също, че много боледува, когато атакуват негови студенти „заради омразата към мен“.

Актьорът смята да говори с „госпожа здравния министър“ и да помоли да се разшири базата на Националната хематология. Там има само 80 легла, а болните са много повече. Стана ясно също, че лечението на лимфома се поема от Здравната каса.

За политика почти не стана дума. Но актьорът сподели, че докато е отсъствал от парламента е забелязал, че политиците продължават да настройват обществото едни срещу други. „Това е най-тревожното и много ме мъчи“, каза Данаилов. Той сподели също, че е огорчен от отделянето на приятелите му Георги Първанов и Румен Петков от партията и от задвижването на модела АБВ.

Leave a Comment